Египетски политици искат въоръжени действия срещу Етиопия

Египетски политици искат въоръжени действия срещу Етиопия
Карта на региона. Етиопия възнамерява да изгради голям язовир близо до границата си със Судан на Сини Нил
A A+ A++ A

Представители на различни политически партии са поискали на среща с президента Мухамед Мурси страната да предприеме серия от въоръжени акции срещу Етиопия, съобщава израелското издание Mignews.com. Целта на египтяните е да прекратят строителството на огромен язовир на река Нил.

Етиопия вече обяви строителството на „Великия язовир на Ренесанса“ – на 12 км от границата на страната със Судан. Става въпрос за изграждането на водно-електрическа централа с мощност 6000 мегавата. Проектът ще има огромно значение за икономиката на региона, като понастоящем Етиопия има мощности за едва 2000 мегавата. Целта на проекта е да премахне арабската хегемония върху водите на Нил, която е закрепена с договори още от колониалната епоха.

Оказало се, че дебатите в офиса на президента са се предавали пряко по египетската държавна телевисия, а Мурси не е знаел за този факт. Представители на салафитските партии поискали правителството на Египет да подкрепи въоръжените опозиционни движения в Етиопия, а ако се наложи - да бомбардира язовирната стена.

Представителите на по-либералните партии предложили на президента да се разпространят слухове, че Египет е закупил модерни бойни самолети, което щяло да уплаши етиопците.

#Египет #Етиопия #язовир

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"