Иван Нейков: Нужен е нов метод в борбата със сивата икономика

Иван Нейков: Нужен е нов метод в борбата със сивата икономика
Изискванията за започване на малък бизнес не трябва да се изпълняват, преди да е започнат бизнесът, а в един период от 6 месеца до 1 година, след като предприемачът вече е започнал бизнеса си. Това казва в интервю за агенция „Фокус“ Иван Нейков.
A A+ A++ A

Изискванията за започване на малък бизнес не трябва да се изпълняват, преди да е започнат бизнесът, а в един период от 6 месеца до 1 година, след като предприемачът вече е започнал бизнеса си.

Това ще бъде нов подход, неизползван в България, и няма гаранция, че ще работи на 100%, но поне ще бъде наистина съвсем нов прийом в борбата със сивата икономика. Това казва в интервю за агенция „Фокус“ Иван Нейков, председател на Управителния съвет на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш министър на труда и социалната политика в кабинета на Иван Костов.

„Системата ни е направена така, че преди малкият бизнес да започне да работи, преди да излезе на пазара, преди да започне да продава своя продукт и оттук да получава приходите, той трябва да направи огромни разходи от негова гледна точка във време, в пари, в усилия, за да мине през всички институции, за да му дадат разрешения. Няма значение дали ще бъдат разрешения от пожарна, дали ще бъдат от Хигиенно-епидемиологична инспекция (ХЕИ), дали ще бъдат от Агенцията за безопасност на храните или каквото и да било друго“, добавя Иван Нейков.

„Всички се борим със сивия сектор, а той като че ли става все по-голям. Вероятно един от начините да променим резултата в този двубой в полза на редовната икономика не е - непрекъснато да обещаваме, че ще намаляваме административните мерки и бариери пред бизнеса, а на практика тези бариери се увеличават. По-скоро би било много полезно и много ефективно за борбата със сивата икономика, ако въобще сменим подхода, ако сменим парадигмата.

Погледнете - какво всъщност трябва да изживее един наивник на начална или средна възраст, който е решил да започне свой малък бизнес, да стане от наемен работник или от безработен - един малък предприемач“, казва още Нейков.

#Иван Нейков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници