Путин в изолация на срещата на Г-8

Путин в изолация на срещата на Г-8
Обама и Путин на първия ден от срещата на Г-8 в Северна Ирландия. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Руският президент Владимир Путин е поставен пред изолация на втория ден от срещата на лидерите на Г-8, които държат да потиснат подкрепата му към Сирия.

Лидерите на Г-8, които заседават в Северна Ирландия, са готови да подпишат в края на срещата на върха във вторник декларация за Сирия без Русия заради дълбоките разногласия между тях, предаде Ройтерс, цитирана от „Стандарт“.

„Имаме различни гледни точки по проблема, но споделяме общ интерес да ограничим насилието, да осигурим контрол над химическите оръжия и да се уверим, че те нито се използват, нито се разпространяват. Искаме да се опитаме да решим този въпрос, ако е възможно, чрез политически средства. Така ще можем да възложим на нашите сътрудници да работят за провеждането на следващия кръг преговори в Женева“, поясни Обама.

Декларацията, която лидерите от Г-8 ще подпишат, ще обхваща пет точки: достъп на хуманитарната помощ до Сирия, борбата срещу екстремизма, отхвърлянето на употребата на химически оръжия, търсене на демократичен преход по либийски модел и създаване на изпълнителна власт след този преход. Тази декларация „ще позволи да се изясни доколко Русия е готова да се ангажира в рамките на международна организация като Г-8“ по въпроса за Сирия.

#Владимир Путин #Сирия #Северна Ирландия #Русия #Женева #Обама

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »