Студенти искат сигурност в „Овча купел“

Студенти искат сигурност в „Овча купел“
Студенти от Нов български университет (НБУ) искат подобряване на сигурността и инфраструктурата в района на квартал „Овча купел“. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Студенти от Нов български университет (НБУ) искат подобряване на сигурността и инфраструктурата в района на квартал „Овча купел“.

Те излязоха с петиция и отворено писмо в подкрепа на изнасилената студентка от университета, съобщи БГНЕС.

Студентите осъждат престъплението срещу личността на тяхната колега, извършено по жесток и брутален начин.

Те настояват за незабавно установяване на извършителя и налагане на сурово наказание. Инициаторите апелират отговорните институции да осигурят засилен полицейски контрол в района около университета и да създадат защитена среда за 12 000 млади българи чрез монтиране на допълнително осветление и видеоконтрол.

В отворено писмо до кмета на Столична община и до директора на СДВР, с копие до „всички отговорни лица, на които им пука“, както са се изразили студентите, те заявяват:

„Аз съм един от онези 10 000 млади хора, които ежедневно посещават лекции в Нов български университет напук на липсата на достъпна транспортна инфраструктура в района, на осветление, на тротоари, спирки и др. „луксозни“ и недостъпни за европейска столица в 21. век „удобства“.

Аз съм човекът, чийто родители, плащащи с данъците си вашите заплати, се налага да ме питат не как са преминали лекциите ми през деня, а дали съм се прибрал сигурно и безпроблемно вечерта.

Аз съм този, който остана в България, за да учи, работи и мечтае за нещо повече по своя път от това да има под ръка в точния момент и на точното място газов пистолет или лютив спрей...

Аз съм колега на момичето, което беше брутално изнасилено преди няколко дни в района на университета, а някой се опита да „покрие“ случая, вместо да алармира обществеността, за да може ако не вие да ни помогнете, то поне сами да се опазим от посегателства над личността.

Аз няма да допусна мечтите ми да бъдат принизени и мачкани от престъпното нехайство на отговорните институции или от чувството на безнаказаност у извършителите на криминални деяния, към които проявявам еднаква нетърпимост и нетолерантност, без значение от пол, раса и религия.

Аз не съм сам в солидарността си към колегите, жертви на насилие и посегателства, и съм направил своя осъзнат избор да се изправя срещу този проблем. Вие трябва да направете вашия – дали ще бъдете част от проблема или от неговото решение“.

„В случай че нашите искания не бъдат уважени и бездействието продължи, ние ще считаме отговорните фактори за част от проблема, а не за част от неговото решаване, и ще предприемем всички необходими мерки, за да се противопоставим сами – както на криминалните посегателства, така и на престъпното нехайство“, заявяват студентите от НБУ.

#студенти #Нов български университет #НБУ #петиция #отворено писмо #изнасилване #сигурност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"