Вигенин: Подкрепяме европейската перспектива на Западните Балкани

Вигенин: Подкрепяме европейската перспектива на Западните Балкани
A A+ A++ A

Постигнатото през април споразумение между Сърбия и Косово е важна предпоставка за нормализирането на отношенията между двете страни, които трябва да положат допълнителни усилия за неговото ефективно реализиране. Това заяви министърът на външните работи на България Кристиан Вигенин по време на заседанието на Съвет „Общи въпроси“. Той участва в срещата на министрите на външните работи на страните – членки на ЕС, в Люксембург на Съвет „Външни работи“ и Съвет „Общи въпроси“, която се провежда на 24 и 25 юни, съобщиха от МВнР.

Българският външен министър се обяви за започване на преговори със Сърбия за присъединяване  към Европейския съюз до края на 2013 г. В същото време той подчерта, че правителството в Белград трябва да положи допълнително усилия за преодоляване на икономическите проблеми, реализиране на жизненоважните реформи в сферата на публичната администрация и сектор сигурност, върховенството на закона и политиката, насочена към защита правата на националните малцинства.
„Европейското бъдеще на Западните Балкани не би било пълно без Косово и преговорите за Споразумение за стабилизиране и асоцииране трябва да стартират без повече забавяне“, категоричен бе министър Вигенин.

Въпреки че Македония не е в дневния ред на Съвета, българският външен министър информира колегите си, че е предложил на македонската страна ускоряване на преговорите по проекта на Договор за добросъседство и сътрудничество и очаква оставащите спорни въпроси да бъдат решени в кратки срокове. Министър Вигенин изрази надежда скоро да бъдат налице необходимите условия за даване на дата за начало на преговорите и с Македония.

Кристиан Вигенин изрази подкрепата на България за постигнатото в Съвета съгласие за отваряне на нова глава в преговорите с Турция, чието разглеждане ще се осъществи след представянето от ЕК на годишния доклад за напредъка в демократичните реформи. „Това е добър компромис, който позволява, от една страна, да се потвърди ангажиментът на ЕС към Турция и от друга страна, дава възможност задълбочено да се оценят мерките на турското правителство, включително и във връзка с протестите в страната“, заяви българският външен министър.

#Вигенин #министри #ЕС #разширяване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"