Граждански организации настояват за електронно или машинно гласуване

Граждански организации настояват за електронно или машинно гласуване
Донка Джендова от „Граждани за електронно гласуване” предложи да бъде дадено право на гражданите да избират начина на гласуване – машинно или електронно. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Граждански организации настояват за електронно или машинно гласуване на изборите, стана ясно на заседание на Комисията за взаимодействие с граждански организации и движения в парламента, съобщава „Фокус“.

Анели Чобанова от Конфедерация за защита от дискриминация подчерта, че трябва да се въведе електронното гласуване.

Така ще се избегне купеният вот. Така се спестяват много пари за комисии, наблюдатели и т.н.“, смята тя.

Донка Джендова от „Граждани за електронно гласуване“ предложи да бъде дадено право на гражданите да избират начина на гласуване – машинно или електронно.

Димитър Делчев от Движение „България на гражданите“ заяви, че Изборният кодекс е единственото нещо, което трябва да бъде направено преди предсрочните избори.

За нас най-важни са няколко приоритета в Изборния кодекс - трябва да има машинно гласуване. Трябва да бъде дадено право на хора с двойно гражданство да гласуват. Трябва да се изчистят списъците от мъртви души“, посочи Делчев.

„Каквото си говорим тук и каквото се гласува в зала няма да има значение, ако хората не видят това, което искат. Хората искат промяна на политическия елит. Има морална криза на политическия елит“, посочи Александър Каракачанов от „Зелената партия“.

Според него има неравнопоставеност на извънпарламентарните и парламентарните партии.

Предлагам държавна субсидия за партиите да не се използва за предизборна кампания. Хората искат да видят равнопоставеност на партиите“, посочи Каракачанов.

Политологът Владимир Брезоев настоя за промени в Изборния кодек, с които да се промени философията на изборното законодателство.

Председателят на комисията Мая Манолова заяви, че по-бавно е да се поправя всеки текст от един обемен документ, отколкото да се приеме изцяло нов кодекс.

#електронно #машинно #гласуване #граждански организации

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"