Икономическата нестабилност вреди най-много на малките и средните предприятия

Икономическата нестабилност вреди най-много на малките и средните предприятия
В България има 350 хил. малки и средни предприятия, но тенденцията е низходяща. Снимка: bcci.bg
A A+ A++ A

Експерти констатират, че предвид политическата нестабилност в страната, това носи сериозни вреди върху икономиката като цяло, а малките и средните предприятия са най-засегнати.

„Всички групи предприятия отчитат спад, с водещо влияние на средните по размер предприятия (-1,5%). Броят на малките и средни предприятия /МСП/ в индустрията се понижава с 3,1%, а в услугите се наблюдава стабилизиране. Нетният коефициент на откриване се понижава с 3,1%, в резултат от ниския брой на новооткрити предприятия“. Това казва пред агенция „Фокус“ Никола Стоянов, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

По думите на експерта през 2011 г. МСП обхващат 350 хил. нефинансови предприятия, като се наблюдава продължаване на низходящата тенденция. Отчетено е понижение на техния брой с 0,6%. Структурата на предприятията в България е сходна с тази в ЕС, като у нас с най-голям дял са микропредприятията – 92,2%, малките заемат дял от около 6,5%, средните – 1,1%, а големите – само 0,2%.

„Тези данни, заедно с изводите от проведените в началото на 2013 г. национални представителни емпирични проучвания на МСП, представят актуално състояние на сектора“, казва още Стоянов.

По икономически сектори българската икономика отбелязва нарастване в два от трите сектора – в селското и горското стопанство, и в индустрията. В първия сектор брутната добавена стойност се е увеличила с 3,5%, а във втория – с 0,8%.


Според Стоянов картината не е толкова черна и се вижда сериозно забавяне на спада, като в сектора на услугите има дори малък ръст на МСП.

#Никола Стоянов #малки и средни предприятия #икономика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »