Цветанов: Няма повдигнато обвинение срещу мен

Цветанов: Няма повдигнато обвинение срещу мен
A A+ A++ A

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов излезе от сградата на Столичното следствие и заяви пред журналисти, че срещу него няма повдигнато обвинение, предаде агенция “Фокус”. Адвокатът на Цветан Цветанов - Менко Менков, обясни, че са поискали отвод на следователите.

Аз съм невинен, нямам никакви притеснения, каза Цветанов.

"Имаме фалстарт при днешния опит за повдигане на обвинение. Започнаха да подлагат мен и адвоката ми на истинска репресия като начин на отношение на някои от хората, които планират този сценарий. Това, което е недопустимо, е да се упражняват инструменти спрямо моя адвокат – само преди няколко дни той беше доведен принудително тук, в следствието", каза Цветанов.

Причината за иснавия отвод на сведователите са незаконосъоразни действия на следователите. По тази причина, днес не е повдигнато обвинение на Цветанов.

"Днес не се случи повдигане на обвинение, Цветанов не е обвиняем по това производство, тъй като поискахме отвод на водещите разследването следователи - следовател Роза Царева, Дашева и Кирилова", каза пред журналисти адвокат Менко Менков.

"Мотивът е, че преди няколко дни беше направен опит да бъда разпитан по това дело, за да лишат Цветан Цветанов от неговата защита, което е изключително незаконосъобразно действие, беше постановено незаконосъобразно действие и беше постановено абсолютно незаконосъобразно моето принудително довеждане в Следствената служба. Около 5000 души в момента са обявени за принудително довеждане; за мен беше изпратен специален бус с трима служители от издирването, за да ме доведат принудително, по време, когато бях в друга сграда на следствието. Те искаха да попречат на г-н Цветанов да има защитник в мое лице", обясни Менков.

По думите му, прокуратурата е отменила това постановление на следователите и е признала с постановление от 1 юли, че това тяхно действие е абсолютно незаконосъобразно.

„Нямаме никакъв друг изход, освен да поискаме отвод на следователите. Ще сезираме Висшия адвокатски съвет, Висшия съдебен съвет и международни институции”, каза още Менков.

"Аз не мога да бъда свидетел по това дело, защото то не ме касае по никакъв начин", каза адвокат Менков, който обясни пред журналисти, че е бил извикан преди дни като свидетел по това дело и по този начин се пречи на това да бъде защитник на Цветанов. "Обадиха ми се по телефона, за да ме викнат по досъдебно производство номер 11, то има много малка разлика с настоящото, по което се явихме в момента – 11-С – секретно. Следовател Роза Царева ми обясни по телефона, че става въпрос за старо производство от 2008 за смъртен случай на дете в болница, за който аз трябвало да бъда разпитан като свидетел. Тя е премълчала, че става въпрос за делото на г-н Цветанов и по този начин се прави опит аз да не мога да му бъда адвокат”, обясни Менков.

"Прокуратурата обяви тези техни действия за абсолютно незаконосъобразни. Ясно и недвусмислено, прокуратурата е казала на следователите, че не мога да се явя в качеството на свидетел, защото по закон адвокатът не може да бъде разпитан за това, което си говори и се случва с клиента му. Това се случва за пръв път в новата ни история", каза още Менков.

Направихме отвод на следователите и чакаме решението за нашето искане. Цветан Цветанов има право на безпристрастен съд и безпристрастен процес в досъдебната фаза, завърши Менков.

#Цветан Цветанов #следствие #обвинение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"