Асоциацията на европейските журналисти иска отмяна на избора на Иво Атанасов за член на СЕМ

Асоциацията на европейските журналисти иска отмяна на избора на Иво Атанасов за член на СЕМ
A A+ A++ A

Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ) изразява притеснението си от избирането на политически обвързана личност за член на Съвета за електронни медии (СЕМ), пише в съобщение на АЕЖ, разпратено до медиите. Без да коментираме професионалните качества на г-н Иво Атанасов, припомняме, че той е тясно свързан с Българската социалистическа партия, от която е бивш депутат. Атанасов е и бивш съветник на президента Георги Първанов, припомнят от асоциацията.

Смятаме, че членовете на СЕМ би трябвало да бъдат професионалисти с висок обществен авторитет и консенсусни фигури с оглед на специфичните и деликатни функции, с които е натоварен Съветът за електронни медии. Избирането на Атанасов задълбочава опасенията, възникнали след неотдавнашното изявление на председателя на Народното събрание Михаил Миков, което породи страхове, че управляващото мнозинство ще се опита да установи контрол върху обществените медии – нещо, което не се е случвало от 90-те години на миналия век.

Начинът, по който протече избора на новия член на СЕМ показва, че въпреки продължаващите протести и напрежението в обществото, управляващото мнозинство продължава със спорните и непрозрачни назначения, без да се вслушва в исканията за прозрачност и високи професионални критерии. Новият член на СЕМ бе избран измежду двама кандидати - и двамата предложени от една и съща партия. Медийните публикации, появили се още преди да е изтекъл крайният срок за номинации, според които Атанасов е сигурен член на СЕМ, оставиха усещането, че кандидатурата на Радомир Чолаков – специалист, уважаван в гилдията, е издигната единствено, за да не бъде обвинена БСП, че организира “надбягване с един кон”.

В заключение, настояваме изборът на Иво Атанасов да бъде отменен и да започне нова процедура, в която политическите партии да се допитат за номинации до професионални организации.

Асоциацията на европейските журналисти в България е член на международната Асоциация на европейските журналисти (www.aej.org), обединяваща журналисти от 30 европейски държави. АЕЖ е независима международна асоциация, която събира журналисти от цяла Европа чрез членството им в националните секции. Тя подкрепя критичната журналистика в процеса на европейската интеграция и свободата на информация и на медиите. АЕЖ предлага на журналистите възможността да бъдат част от професионална и социална мрежа. Асоциацията е независим наблюдател в комисията по медиите към Съвета на Европа.

#СЕМ #избор #Иво Атанасов #отмяна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »