Афганистанският парламент отстрани вътрешния министър

Афганистанският парламент отстрани вътрешния министър
Муджтаба Патанг
A A+ A++ A

Парламентът на Афганистан отстрани министъра на вътрешните работи на страната Муджтаба Патанг заради обвинения в корупция и некомпетентност във воденето на борбата срещу талибаните. Депутатите от долната камара на националния парламент му гласуваха вот на недоверие, като 136 души бяха за отстраняването на Патанг, а 60 го защитиха, предаде БГНЕС.

Патанг, който е бивш заместник-шеф на МВР и е полицай от кариерата, беше уволнен само месец след като на помпозна церемония правителството в Кабул пое официално отговорността за сигурността в страната от силите на оглавяваната от НАТО международна коалиция. За него се твърди, че е един от най-влиятелните хора в страната. Парламентът отстрани и предшественика на Патанг Бисмиллях Мохамад през август 2012 г., който също не можа да се справи с талибаните и да сложи край на презграничните престрелки по границата с Пакистан. Но само месец по-късно Мохамад беше назначен от същия този парламент за министър на отбраната.

Рокадите в кабинета са оценявани от наблюдатели като опит на президента Хамид Карзай да си осигури механизми за влияние в политиката след предстоящите през април 2014 г. президентски избори, на които той няма да се кандидатира. Карзай ръководи Страната на опиума от 2001 г., след като американската инвазия свали от власт режима на талибаните. Управлението му е широко и основателно критикувано като неспособно, а правителството – като корумпирано, заради несправянето с влошаващата се обстановка в сферата на сигурността в момент, когато НАТО започна изтеглянето на своите войски.

#министър #Афганистан #отстраняване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"