Росен Плевнелиев: Апелирам да се търсят пътища за излизане от тежката ситуация

Росен Плевнелиев: Апелирам да се търсят пътища за излизане от тежката ситуация
Президентът Плевнелиев се обърна към политическите партии да търсят пътища за излизане от тежката политическа ситуация в страната. Снимка: marica.bg
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев апелира към политическите сили в парламента да се потърсят пътища за излизане от тежката ситуация. В изявлението му по повод събитията около сградата на парламента на 23 срещу 24 юли се казва, че протестите, на които сме свидетели през последните 40 дни, и начинът, по който протичат, показват как българското гражданско общество може да отстоява демократичните ценности, включително и по време на криза.

„Снощи обаче станахме свидетели на сцени, които са несъвместими с един демократичен протест - блокирано Народно събрание, барикади в центъра на София, разрушени улици и тротоари. Искам да изразя категоричното си убеждение, че няма цел, която да оправдава насилието. Призовавам всички, които искат мирно да заявят своя цивилизационен избор, своето отношение към бъдещето на страната, своята привързаност към демокрацията, да се разграничат ясно от действия, провокиращи безредици, водещи към насилие и несъответстващи на принципите на правовата държава“, се казва още в изявлението на държавния глава.

Той призовава органите на реда да преценяват внимателно своите действия и да се въздържат от такива, които биха могли да доведат до нагнетяване на напрежението. „В последните седмици многократно се опитах да потърся решение, проведох формални и неформални разговори и срещи. По време на февруарските протести и криза свиках Консултативен съвет за национална сигурност – тогава се състоя конструктивен политически дебат и се взеха важни решения. На последния КСНС, проведен преди дни, също в ситуация на протести и на криза, не видяхме подобен подход“, заявява президентът Плевнелиев.

Той увери, че е готов да свика КСНС по всяко време, но това „не е самоцелно упражнение по политическа конфронтация, а инструмент за постигане на съгласие и за разрешаване на кризи на най-високо политическо ниво“, допълни Плевнелиев.

#срещи #Съгласие #протести #цивилизационен #КСНС #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"