Спор за кворума нажежи страстите в парламента

Спор за кворума нажежи страстите в парламента
A A+ A++ A

Спор за кворума и начина на водене на заседанията нажежи страстите в пленарна зала в парламента. След приемането на промени в Закона за водите депутатът от ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова отправи критика към председателстващия заседанието Христо Бисеров от ДПС:

„Вдигнах ръка от място, както е по правилник. Вие пропускате да поглеждате дясно стоящите. Има народни представители, които повече от минута вдигат ръка за процедура. Преди секунди бяхме свидетели на поредната порочна практика на това управляващо мнозинство – погазване на Правилника на Народното събрание. Очаквам да не си позволите повече от минута и 30 секунди да призовавате народните представители да влязат в зала, за да се събере кворумът на това Народно събрание. Все пак може би ще благодарите на колегите от „Атака“, които и днес осигуриха златния глас, за да го има този парламент. Апелът ми е – не следвайте поведението на г-н Миков, който си позволи от Сърбия някъде да закрива заседания на парламента, да допуска парламентарно поведение на един лидер, стоящ под една пластмасова маса“.

В отговор Христо Бисеров попита: „Аз как да разбера кое е народен представител, кое е квестор?“.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков заяви: „Не смятах да вземам отношение по една лъжа, която се тиражира от два дни по повод мое официално посещение в Сърбия. Имах официални срещи с председателя на парламента, с президента на Сърбия и с министър-председателя на Сърбия. Лидерът на една парламентарна група си позволи за пореден път да лъже чрез медиите. Аз реших, че не си струва да влизаш в обяснение по въпроси, които са безспорни и които не почиват на никакви факти. Днес, когато народни представители от неговата група продължават да тиражират тези лъжи без грам отговорност, съм длъжен да кажа, че това, което заяви Бойко Борисов, е една голяма поредна негова лъжа”.

Депутатът от ПГ на „Атака“ Станислав Станилов добави: „Обръщам се към колегите от ГЕРБ – уважаваеми колеги, когато крещите срещу „Атака“, много ви моля да си спомните как си направихте правителство с нашите гласове. Да подкрепим партия, която не беше влизала никога в управлението и даваше надежди, че ще направи нещо за България, за нас беше чест. За благодарност зловещият човек г-н Цветанов екзекутира ПГ на „Атака“ с гнусни методи и вие тогава не крещяхте, нали? Вие ни унизихте, не свършихте нищо и сега се сърдите, че ние крепим кворума на един законен български парламент, а вие не можахте да спечелите 51%. Това каза българският народ. Народното събрание е легитимно и не бива да се сърдите, най-малко на нас. Да престанем да крещим, да почнем да работим и може да излезе нещо“.
След това депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев направи предложение да се извърши поименна проверка на кворума и ПГ на ГЕРБ напуснаха пленарната зала. В края на поименната проверка групата на ГЕРБ се върна в залата.

Заместник-председателят на парламента Христо Бисеров попита представителите на ГЕРБ: „Вие, колеги, които сте в залата и не вдигате ръка, в залата ли сте, или не“. След това той каза, че ще ги отбележи като присъстващи.

След края на поименната проверка се оказа, че има 127 народни представители и е осигурен кворумът в пленарна зала.

#кворум #Парламент #пленарна зала #проверка #спор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"