Синдикатите се опасяват, че мините в Югозапада ще бъдат затворени

Синдикатите се опасяват, че мините в Югозапада ще бъдат затворени
A A+ A++ A

Синдикатите изразиха опасения, че мините в Югозападна България ще бъдат затворени и ще се стигне до съкращение на миньори, предаде агенция „Фокус“. Представители на синдикалните организации във въгледобива проведоха среща с министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и заместник-председателя на Народното събрание Мая Манолова, след което отидоха на среща в ДКЕВР.

Председателят на миньорския синдикат към КТ „Подкрепа“ Валентин Топалов каза пред журналисти, че производството на електроенергия от ТЕЦ „Марица“ 1 и 3 с договорите, които имат, единственото нещо, което може да се регламентира, е студеният им резерв. Това, което са направили, е да увеличат производството на електроенергия от въглищата за сметка на студения резерв, но това е недостатъчно. При този микс се предвижда, че мини „Марица-изток“ ще могат да произведат въглища около 17 млн. тона, което е крайно недостатъчно. Отиваме на среща в ДКЕВР, след което ще стане ясно какво следва, каза Топалов.

На въпрос имате ли индикация от министър Стойнев, че може да бъде увеличена цената на въглищата, Топалов каза, че засега има само обещания и цената не е ясна.

„Квотата на „Бобов дол“ е намалена спрямо миналата година, което е крайно недостатъчно. Това значи, че всички мини в Югозападна България се затварят с изключение на открития рудник в „Бобов дол“ и част от мини „Перник“. Това ще доведе до съкращение на миньори, приблизително около 3500 души в Югозападна България.

#мини #въглища #работа #синдикати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »