Сергей Станишев: Обещахме намаляване цената на тока и то вече е факт

Вътрешна политика | 30 юли 2013, вторник / 15:20| Показвания:Вече е факт понижаването цената на тока, както за граждани, така и за българския бизнес. Факт е в резултат на инициативата на Министерството на икономиката и енергетиката, в резултат на подкрепата на парламентарните групи, които застават зад правителството и на решението на ДКЕВР, което стана възможно, благодарение на законовите промени. Това обяви на пресконференция, след заседание на ИБ на БСП, председателят на партията Сергей Станишев, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Лидерът на БСП припомни, че е имало искане от производители и разпространители на тока за увеличаване с до 40% на цените на тока от първи юли.

„Както добре разбирате, това щеше да е абсолютно непоносимо за българските граждани. През февруари, именно рязкото, необосновано и непрозрачно увеличение на цената на тока доведе до масови протести на българските граждани, изправени пред дилема дали да плащат сметките за ток или да осигуряват прехрана на семействата си”, допълни Станишев. По думите му затова се били взети тези спешни законодателни инициативи, които да доведат до изпълнение на консенсусното решение от заседанието на КСНС през февруари, за което до юни нищо не е било направено и второ – да се изпълни ангажимент от предизборната програма на Коалиция за България. 

„Това е много е важно и за хората, и за българските производители, защото фирмите, които произвеждат българска продукция, също ще бъдат облагодетелствани от това решение", добави Станишев.

Министерство на икономиката и енергетиката е внесло доклад в Народното събрание, който ще бъде обсъждан, и по който трябва да се вземат съответните решения, защото ситуацията остава много остра, каза още лидерът на БСП. Станишев изрази мнение, че с направените законови промени, се е дало възможност, наред с това намаляване на цената на тока, да се подпомогне българското производство и да се отпуши българският износ.

„В резултат на решенията на правителството на Борисов, и на контролирания от тях ДКЕВР, беше абсолютно необяснимо увеличена двойно таксата за пренос. Това превърна България в транзитна страна”, припомни лидерът на БСП. Той посочи, че в последните месеци български производители като ТЕЦ Марица Изток 2, АЕЦ "Козлодуй", не са имали възможност да изнасят ток в чужбина и по този начин да осигуряват обороти в българската икономика, да осигуряват работни места, както за хората, които работят в тези енергийни мощности, така и за мините.

„Само износът дава възможност да бъде стабилизирана ситуацията в енергетиката. Мисля, че това решение, което е факт, е важно за стабилността на енергийната система”, категоричен бе Станишев.


Тагове: Станишев, цена на тока, намаление, енергетика

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси