България с още две икономически споразумения с Алжир

България с още две икономически споразумения с Алжир
Министрите Трайков и Селлал на 19-ата сесия на комитета за икономическо сътрудничество между България и Алжир. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Две споразумения за икономическо сътрудничество с Алжир бяха подписани в рамките на посещението на алжирския министър на водните ресурси Абделмалек Селлал в София.

Селлал бе на тридневно посещение в България за деветнадесетата сесия на Смесения комитет за икономическо, научно и техническо сътрудничество в София, която той председателства заедно с българския министър на икономиката Трайчо Трайков.

Трайков и алжирският министър подписаха в четвъртък междуправителствено Споразумение за икономическо сътрудничество и Меморандум за разбирателство в областта на малките и средните предприятия, съобщиха от пресцентъра на МИЕТ.

При подписването министър Трайков подчерта, че Алжир е наш традиционен партньор и очаква по време на следващата, двадесета сесия да бъдат обявени още по-добри резултати от стокообмена между двете страни.

Трайков изрази увереност, че след подписването на споразуменията бизнесът ще намери допълнителна мотивация за реализация на взаимни проекти.

Според подписаното споразумение България и Алжир ще създадат смесена междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество в областта на промишлеността, селското и горското стопанство, енергетиката, научната дейност, транспорта, строителството, образованието и други области от взаимен интерес.

Договорено е България и Алжир да обменят икономическа информация от взаимен интерес, да участват заедно в международни панаири и изложби, да разширяват двустранните си контакти на пазарите на трети страни и други.

Двете страни ще улесняват контактите между различните организации за подкрепа на малки и средни предприятия, предвижда подписаният днес Меморандум за сътрудничество. Специално място в документа е отделено на компаниите, които се занимават с развитие на иновации, финансиране и обучение на кадри.

Министърът на водните ресурси на Алжир Абделмалек Селлал увери, че алжирците искрено пазят чудесен спомен от отличната работа на всички български специалисти, работили в Алжир през 60-те години. Той допълни, че Алжир заявява политическата си воля за бъдещото сътрудничество с България във всички сфери, обсъдени по време на Сесията на комитета за икономическо, научно и техническо сътрудничество.

#Абделмалек Селлал #Алжир #Трайчо Трайков #Министерство на икономиката #министър на икономиката #малки и средни предприятия #икономическо споразумение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »