Михаил Мирчев: Протестиращите са готови да леят демонстративно кръв в петък

Михаил Мирчев: Протестиращите са готови да леят демонстративно кръв в петък
Кръвта на "Таксим" в Турция е автентична, докато при нас отдалеч се вижда, че е зле скроен театър. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Вероятността да се стигне до ексцесии на входа на парламента е голяма. Очаквам отново да има демонстративна кръв. Протестиращите са подготвени за това, заяви в интервю за в. "Труд" социологът Михаил Мирчев.

"Полицията вероятно е в стрес как да реагира. Още по-изплашени са властващите. Президентът Плевнелиев със своето вето подготви тази ситуация. Доколкото го е направил провокативно съзнателно или поради наивен технократизъм, не зная, но фактите са такива", коментира Мирчев.

Той смята, че ако протестиращите се бяха оттеглили до 22 юли, нямаше да залепят на челото си обвинения, че са готови дори и на кървава провокация, за да провокират властта и да влязат георически в някои световни медии.

"Да, но кръвта на "Таксим" в Турция е автентична, докато при нас отдалеч се вижда, че е зле скроен театър. Включително и от страна на полицията, която не намери добър начин да реагира", подчертава Мирчев.

"Протестиращите пропуснаха удобни моменти да се оттеглят и вече виждате в медиите, особено в интерент-мрежите има изравняване на силите. Вече са произведени контрастигматизиращи наименования: Първо се роди "протест-ъри", после объркаха с "протест-анти", накрая стана "сорос-оиди". В "соросоиди" се влага ясен геостратегически акцент, цитират се организации и финансирания, излизат документи, казва се, че всичко това е груба намеса отвън, в нашите домашни работи. Това е противовес на обвинението, че Русия прави същото. Но вече двете страни са идеологически и психологически изравнени. Това е огромен неуспех за протестиращите и риск за тяхната светла идентичност, смята Михаил Мирчев.

#Михаил Мирчев #Мирчев #протест #Таксим #Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"