Липса на ясно финансиране и идея за бъдещето, са критиките към здравната стратегия

Липса на ясно финансиране и идея за бъдещето, са критиките към здравната стратегия
Липсата на ясно финансиране и цялостна идея за българското здравеопазване до 2020-та г., са основните критики на пациентските и съсловни организации към новата стратегия за развитие на здравеопазването. Снимка: www.manager.bg
A A+ A++ A

Липсата на ясно финансиране и цялостна идея за българското здравеопазване до 2020-та г., са основните критики на пациентските и съсловни организации към новата стратегия за развитие на здравеопазването, съобщи БНР.

В документа не се посочва каква ще бъде ролята на социалноикономическите фактори за постигане на здравните цели. „Не можем да обсъждаме високотехнологични болници докато у нас, в 21 в., има селища без вода“, заяви доктор Маша Гаврилова от неправителствения сектор.

Тя определи стратегията като писана за европейските донори, без обаче в документа да има и една дума, за какво точно ще искаме пари от Брюксел. Заместник-председателят на Лекарския съюз, Юлиян Йорданов видя слабост в стратегията в това, че тя няма финална фаза, как ще изглежда здравеопазването ни през 2020 г.

Председателят на Зъболекарския съюз, Борислав Миланов е открил в документа само едно изречение за денталното здраве и то е било грешно.

Министърът на здравеопазването Таня Андреева заяви, че стратегията е необходима, за да се направят всички програми, с които България ще може да кандидатства за еврофинансиране и даде на всички участници в обществения съвет срок от 10 дни да представят своето становище.

#Борислав Миланов #Таня Андреева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"