Здравното министерство с идея за осигуряване за допълнителни услуги

Здравното министерство с идея за осигуряване за допълнителни услуги
И лекарите, и пациентите подкрепят реформата, но при определени условия. Снимка: Би Ти Ви
A A+ A++ A

Министерство на здравеопазването предлага да се въведе втори стълб в здравното осигуряване. Така пациентите ще имат гарантиран достъп до допълнителни услуги - не е ясно обаче ще скочат ли месечните вноски, предаде bTV.

Въвеждането на втори здравноосигурителен стълб може да се случи най-рано след 2-3 години. Идеята е касата да плаща за основен пакет, а вторият стълб да покрива допълнителни услуги. Засега не е ясно дали ще се наложи вдигане на вноската.

„Дали от вноската, която  в момента е 8%, да започнем да отделяме по процент и реално касата да работи със 7% или да се направи увеличение с 1%, който да започва да се натрупва, или този процент плюс още един от сегашната вноска и да станат два и да се натрупват, за да може такъв ресурс да се натрупа”, обяснява вариантите д-р Таня Андреева, министър на здравеопазването.

И лекарите, и пациентите подкрепят реформата, но при определени условия.

„Първо, откъде ще се намерят тези пари? Дали ще се повишава здравната вноска, или не? Кой ще разпределя тези пари? Къде ще се разпределят - т.е. как ще се селектират въпросните здравни фондове? На какви условия трябва да отговарят? Какъв ще бъде допълнителният пакет и как ще се дефинира той”, пита Станимир Хасърджиев,

Национална пациентска организация. „Когато се говори за увеличаване на здравната вноска, първо трябва да се съберат тези вноски, които към този момент са несъбрани от здравно неосигурени”, смята д-р Юлиан Йорданов, Български лекарски съюз.

Сигурно е, че парите за здраве не са достатъчни. Скоро ще започне остойностяване на медицинските услуги, за да е ясно какво може да си позволи да плаща касата.

От следващата година тя спира да плаща за асистираната репродукция и ваксините. Дейностите ще бъдат върнати към Здравното министерство.

#Министерство на здравеопазването #Таня Андреева #Станимир Хасърджиев #Юлиан Йорданов #Български лекарски съюз #касата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"