Мълчанието на Гилдията ("Краят на новото българско кино")

Мълчанието на Гилдията ("Краят на новото българско кино")
A A+ A++ A

- Да нарушим мълчанието. Тази година няма да има „Златна Роза”!

- Как така?

- Причината е проста – няма достатъчно нови филми.

- Защо няма?

- Пак е просто – не сме ги създали.

- Трябва да напишем нова протестна декларация! Те са виновни!

- Нещо не разбрах … Кои „те” са виновни?

- Е, как кои? Враговете! Враговете Гилдията си има врагове. Те са, разбира се, външни: Министерството на културата, Министерството на финансиите, Парламентарната комисия по култура и т.н. С една дума – Управляващите, които упорито отказват да изпълняват закона и нямат никакво намерение да създадат фонд за кино. Това е неизменната политика, независимо от партиите и имената, които управляват. Това е война! Гилдията е длъжна да продължи да се бори и да спечели тази война! Но!!! Тези ли са истинските врагове на Гилдията? Уви, не! Враговете са … зрителите! Така ли? Защо? Защото не са дорасли да разберат филмите ни! Мислите ли?! Зрителите Всички български филми, излезли на екран през 2013 година, досега са събрали около 15 000 зрители – общо, в цялата страна!!! Толкова са и зрителите на кукления театър в Търговище.

- Ама не смесвай киното с театъра!

- Добре. Документалният(!) филм на Борислав Колев има повече зрители от всички вас.

- Е, да, но той е за Стоичков …

- Да, за Стоичков е. Не виждам нищо лошо в това. А вашите за какво са? Зрителите не са ни виновни! Те са най-верните ни съюзници – докато не ги предадем! И не става дума само за пари! Парите Субсидиите за кино бавно и мъчително се увеличават – за разлика от броя на филмите. Колко филма са излезли на екран през 2010-11 г. и с колко пари са направени? А колко са филмите през 2012-13 г. и какъв е бюджетът за кино сега? За какви проекти се дават парите е не по-малко важно от тяхното количество. А разпределението на средствата се прави не от Враговете, а от „Елита” на Гилдията. „Елитът” Не е необходимо да можеш да правиш кино, за да си част от „Елита”. Нужни са други качества. Важно е да имаш асоциация зад гърба си, да участваш активно в кадруването за шеф на НФЦ, членове на съвет и комисии. Необходимо е да знаеш кои са „нашите”, дето им се „полага” да усвоят парите, и с комсомолски плам да защитаваш творенията им – нищо, че и този път са се изложили. Място за притеснения няма

– Системата ще те защити! Системата Системата не се интересува колко филма ще се произведат, колко зрители ще имат, какви награди ще получат. Системата е създадена от „Елита” и се грижи всичко да си остане постарому. Системата мрази „Новото българско кино”, защото то изважда на показ нейната порочност. Системата има две задължения: да осигури спокойствие на Управляващите и да нахрани „Елита”. Въобще не й дреме, че няма да има „Златна Роза”. Лошото е, че и на Гилдията хич не й дреме! Гилдията

Празникът на Гилдията – вечерта на Наградите на Филмовата академия … На поканата пише: „Облекло – официално … След церемонията – коктейл … БНТ предава на живо …” Празник няма! Облеклото не е официално! Коктейлът се превръща в дълга опашка за храна и евтино вино, напомняща за „лукановата зима”, и приключва веднага след като безплатното и клюките свършат. Така е и след всяка примиера. Жалко, но това е Гилдията! За „БНТ предава на живо” нищо няма да пиша, защото самият израз е вече страшен! Страшното Нито Управляващите, нито Зрителите, нито Парите, нито „Елита”, нито Системата са ни виновни!

Виновни сме всички ние, защото мълчим, а се смятаме за Гилдия, но не сме! Мълчанието ни не е злато, а съгласие и примирение с това, което става. Крайно време е всичко да се промени! Но нека започнем отвътре навън – с Гилдията и „Елита”. Докога ще слагаме каруцата пред коня?!

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"