Бил Гейтс се срещна с Калфин

Бил Гейтс се срещна с Калфин
Основателят на „Майкрософт“ Бил Гейтс се срещна с Ивайло Калфин и Раймер Бьоге, докладчиците на Европейския парламент за следващата финансова рамка на ЕС, в Брюксел. Снимка: КРОСС
A A+ A++ A

Основателят на „Майкрософт“ Бил Гейтс се срещна с Ивайло Калфин и Раймер Бьоге, докладчиците на Европейския парламент за следващата финансова рамка на ЕС, в Брюксел.

„Ще остане ли ЕС най-големият донор за развиващия се свят, или кризата ще прекъсне европейската щедрост“, с този въпрос филантропът и основател на „Майкрософт“ Бил Гейтс се обърна към докладчиците на Европейския парламент за следващия бюджет на съюза Ивайло Калфин и Раймер Бьоге, съобщи Агенция КРОСС.

Тримата се срещнаха в Брюксел, където Гейтс има поредица от срещи с представители на европейската администрация за окуражаване на донорството.

След оттеглянето си от „Майкрософт“ Гейтс се посвети изляло на благотворителна дейност в Африка, където работи чрез фондацията си „Бил и Мелинда Гейтс“.

Според Гейтс светът още не си дава сметка, че ако гладът и недохранването са проблеми, които засягат непосредствено само хората, които страдат от тях, то недостатъчното развитие на следващите поколения и липсата на достъп до образование ще създадат дългосрочни проблеми на целия останал свят.

От 7 млрд. жители на планетата около 5 млрд. се нуждаят от някакъв вид подпомагане, за да оцелеят.

Гейтс коментира като обнадеждаващо първоначалното предложение на Европейската комисия за бюджет на ЕС за 2014–2020 г., който възлиза на 1,35 трилиона евро.

Около 70 млрд. от тях са предназначени за външната политика на ЕС. Той прояви интерес към хода на преговорите, които Калфин и Бьоге водят от името на парламента със страните членки.

Ивайло Калфин увери госта, че в парламента ще намери множество поддръжници на каузата си, но че в страните членки, особено сред нетните платци, има решимост за замразяване и дори за намаляване на разходите, от което ще пострадат и бюджетите за подпомагане на хората в развиващите се държави.

#донорство #ЕС #Европейски съюз #Ивайло Калфин #„Майкрософт“ #Гейтс #Бил Гейтс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »