Иван Николов: Трябва да използваме стремежа на Сърбия за членство в ЕС

Общество | 22 август 2013, четвъртък / 09:32| Показвания:Подкрепата на България за сръбското еврочленство трябва да бъде обусловена с изисквания за спазване на правата на българското малцинство, смятат българи от Босилеград. Снимка: www.balkanmedia.bg

„Подкрепата на България за сръбското еврочленство трябва да бъде обусловена с изисквания за спазване на правата на българското малцинство и създаване на нормални условия за неговото всестранно материално, културно и политическо развитие“, каза в интервю за Агенция „Фокус” Иван Николов, председател на Българския културно-информационен център в Босилеград.

„Трябва да използваме стремежа на Сърбия за членство в ЕС, защото в момента Сърбия и България не говорят на един език. България, с всички условности, все пак е европейска страна, докато Сърбия все още е една затворена държава, която поне само на думи говори за членство в ЕС, но на практика има силна съпротива за членството на Сърбия, така че тук се говори на различен език”, посочи Николов.

По думите му, България настоява за спазване на европейските принципи и ценности, а Сърбия все още живее във времето на Милошевич. Според него българската страна не трябва да прави компромиси с правата на човека и особено с правата на малцинствата в Западните покрайнини.


Тагове: Иван Николов, Босилеград, Милошевич, България, ЕС, Сърбия

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси