Населението в Западните покрайнини намалява с темп от около 20%

Населението в Западните покрайнини намалява с темп от около 20%
Населението в Западните покрайнини намалява с темп приблизително около 20% на всеки 10 г. Снимка: bgns.net
A A+ A++ A

"Населението в Западните покрайнини намалява с темп приблизително около 20% на всеки 10 г.“, каза в интервю за Агенция „Фокус” Иван Николов, председател на Българския културно-информационен център в Босилеград.

По думите му, през последните 10 г. сме намалели с 2 хил. души, като населението в Босилеградска община е спаднало от над 10 хил. души до под 8 хил. Като фактори за това Николов посочи – висока възрастова структура на населението, отлив на млади и специализирани кадри, общо обедняване на района, липса на инвестиции, трудности в развитието на демокрацията.

„Виждаме създаване на местни олигарси, които се контролират от Белград, които пък монополизират политическото пространство, липсата на диалог вътре в обществото и изключително трудни пробиви на информацията, полицейски преследвания, силно влияние на консервативни институции, каквато е Сръбската православна църква, която е един от ключовите механизми за асимилирането и сърбизирането на българското население в Западните покрайнини”, заяви Николов.

„Всичко това ни обрича на пълно изчезване от етническата карта на Балканите”, отбеляза още Николов.

#Босилеград #Иван Николов #населението #Белград

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"