НСИ: Бизнес климатът запазва нивото си от предходния месец

Бизнес | 28 август 2013, сряда / 11:18| Показвания:През август 2013 г. общият показател на бизнес климата запазва нивото си от предходния месец. Снимка: money.bg

През август 2013 г. общият показател на бизнес климата запазва нивото си от предходния месец, като понижение на показателя се отчита единствено в промишлеността, сочат данни на НСИ, предаде БГНЕС.

Промишленост. Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" намалява с 4.7 пункта в сравнение с юли, поради по-умерените оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Настоящата производствена активност се оценява като леко подобрена, но очакванията за дейността през следващите три месеца са по-резервирани.

През август съставният показател "бизнес климат в строителството" се покачва с 2.4 пункта, което се дължи на по-оптимистичните оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. Показателят "бизнес климат в търговията на дребно" се повишава с 1.0 пункт в сравнение с предходния месец поради подобрените оценки на търговците на дребно за настоящото бизнес състояние на предприятията.

Най-сериозният проблем за развитието на бизнеса в отрасъла продължава да бъде несигурната икономическа среда, следвана от недостатъчното търсене, като през август се забелязва намаление на негативното влияние на третия по важност фактор "конкуренция в бранша".

През август показателят "бизнес климат в сектора на услугите" се увеличава с 6.6 пункта, което се дължи на по-оптимистичните оценки на стопанските ръководители за настоящото бизнес състояние на предприятията.


Тагове: НСИ, климат, търсене, пункт, ръководител, предприятия, икономическа, бизнес

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси