САЩ изстреляха нова сонда за изучаване на Луната

САЩ изстреляха нова сонда за изучаване на Луната
Новата сонда ще пътува до Луната 30 дни. Снимка: www.znania.tv
A A+ A++ A

Нова автоматична станция изстреля към Луната Националното управление на САЩ за аеронавтика и изследване на космоса (НАСА), съобщи ИТАР-ТАСС.

Сондата стартира от космодрума на остров Уолъпс, щата Вирджиния, на атлантическото крайбрежие на САЩ. Този нов космически апарат с размерите на малък автомобил, наречен "Лади" LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer), ще остане на лунна орбита не по-малко от 100 дни.

Главната цел на мисията му е да събере данни за химическия състав на лунната атмосфера и да определи дали в нея се съдържа прах. Връзката с апарата за пръв път ще се осъществява с помощта на лазерни технологии. Тя ще е поне шест пъти по-бърза от радиокомуникациите, като използва с 25 процента по-малко енергия. НАСА се надява да прилага подобна комуникационна система в бъдещите междупланетни полети, посочва БТА.

Американските специалисти са приложили иновационен подход и при създаването на самата орбитална обсерватория, която е с формата на призма и маса около 400 гр. Слънчевите й батерии не са издигнати встрани като крила, а покриват повърхността на корпуса й. Както съобщи ръководителят на проекта Джоан Салют, това е позволило да се съкрати общата му стойност до 280 млн. долара, като в тази сума влизат и разходите по изстрелване на апарата с ракета носител "Минотавър 5", при създаването на която е използвана тежка балистична ракета MX "Пийскипър".

Пътуването на "Лади" до Луната ще продължи 30 дни.

#Луна #САЩ #сонда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »