15 хил. ученици ще чуят училищен звънец извън родината

15 хил. ученици ще чуят училищен звънец извън родината
15 хил. български ученици ще чуят училищен звънец зад граница. Снимка: bg-patriarshia.bg
A A+ A++ A

15 хил. български ученици ще чуят училищен звънец зад граница. Толкова са децата на емигрантите ни, които по данни на просветното министерство, учат в неделните ни училища по света. В момента "Аз съм българче" звучи в 181 неделни школа, както и в двете ни държавни училища в Прага и Братислава, предаде standartnews.com.

“Емигрантите ни, предпочитат да запишат децата си в тамошните училища, за да се интегрират и да учат езика. Те обаче държат малчуганите да запазят връзка с родината и обикновено ги записват на съботно, или неделно училище”, разказа Лазар Додев, експерт от образователното министерство. Най-много наши школа има в Испания, където е и една от най-големите български общности - около 40. Много са и школата в САЩ, а тази година за първи път български език ще звучи и за нашенчетата в Египет, Финландия и Обединените арабски емирства.

В момента в българските училища зад граница се учи по специално адаптирани учебни програми за децата на емигрантите. Те са само по български език и литература, както и по родна история и география.

#Лазар Додев #САЩ #Финландия #САЩ #Египет #Обединени Арабски Емирства #литература #история #география

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"