Трудоспособните в България намаляват с до 40% до 2050 г.

Трудоспособните в България намаляват с до 40% до 2050 г.
До 2050 г. се очаква един на всеки трима българи да бъде по-възрастен от 65 години и само един на всеки двама българи да бъде в трудоспособна възраст. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Доклад на Световната банка за България предвижда, че до 2050 г. трудовите ресурси на страната ще намалеят с до 40%, а броят на възрастните хора от общото население ще се увеличи.

Според доклада, озаглавен „Смекчаване на икономическото въздействие на застаряването на населението: Възможни варианти за България“, резкият спад в съотношението между застаряващо население и население в трудоспособна възраст ще засили натиска върху икономиката.

До 2050 г. се очаква един на всеки трима българи да бъде по-възрастен от 65 години и само един на всеки двама българи да бъде в трудоспособна възраст, предава „Фокус“.

Тъй като делът на работещото население е ключов фактор за нивото на доходите в държавата, неговият спад вероятно ще отслаби икономическия растеж.

Колкото е по-висок ръстът на производителността, толкова по-лесно България ще успее да се справи с демографското предизвикателство.

Имайки предвид тенденцията на намаляване на населението в трудоспособна възраст, България ще трябва да разчита на растеж на производителността за поддържане на растежа на съвкупния продукт, се посочва в документа, използващ демографски прогнози на ООН.

Ръстът на производителността означава, че страната ще е в състояние да произвежда повече продукция с едни и същи фактори за производство като капитал и труд.

Тъй като продукцията на един работник се увеличава, по-малък брой работници ще трябва да плащат за здравеопазване, пенсионни осигуровки и задължения за дългосрочни грижи.

По-високият растеж вероятно ще доведе до по-добри възможности за заетост, привличайки повече работници, които да участват в работната сила, да останат или да имигрират в България, се казва в доклада.

#Световна банка #демографска криза #работоспособност #население

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"