Wall Street Journal: Напрежението в България се обтяга

Wall Street Journal: Напрежението в България се обтяга
Снимка: www.theguardian.com
A A+ A++ A

Автор: Шон Карни, Wall Street Journal , превод: бТВ

Напрежението в ежедневния живот в България, източно-европейска държава членка на Европейския съюз, се обтяга и не показва никакви знаци за успокояване, пише авторитетното издание „Уолстрийт Джърнъл” в коментар на ситуацията в страната. След като едно правителство падна, а друго управлява на фона на продължаващи протести с искания за втори предсрочни избори в рамките на година, последната седмица беше белязана от атака срещу телевизионен репортер, чиято кола изгоря след палеж, припомня авторът Шон Карни.

Телевизионната водеща и репортер на bTV Генка Шикерова откри колата си изгоряла пред дома си в понеделник през нощта. Според заключението на разследващите инспектори палежът е бил умишлен. „Местни медии спекулират, че посегателството срещу колата на репортерката е начинът, по който политическия елит в страната предупреждава Шикерова и колегите й да стъпват внимателно и да не оспорват политическото статукво”, отбелязва „Уолстрийт Джърнъл”.

„Последните интервюта на Шикерова с лидерите на двете партии, които подкрепят действащия кабинет, вкараха председателите на БСП и ДПС в хаплив задочен спор за отговорността за широко критикувани кадрови решения, които провокираха масовите протести през юни, нестихващи и до днес”, пише още Шон Карни в коментара си. Авторът посочва, че представители на БСП, на прокуратурата и на Вътрешното министерство не са отговорили на писмени и устни молби, отправени по телефона, да коментират ситуацията.

Генка Шикерова, която от началото на месеца води предаването „Тази сутрин” заедно с колегата си Константин Караджов, е носител на награди за работата си като разследващ журналист, отбелязва „Уолстрийт Джърнъл”. Изданието допълва, че тя е един от първите журналисти, възползвали се от Закона за достъп до обществената информация, за да разкрие сенчести сделки между държавния и частния сектор. „Уолстрийт Джърнъл” посочва, че bTV е част от компанията Central European Media Enterprises.

В коментар пред изданието директорът на комуникационния отдел на компанията Марк Кобал е заявил, че журналистите никога не бива да бъдат подлагани на натиск – „нито вътрешен, нито външен, за да правят компромиси с обективността в работата си”.

#Генка Шикерова #БСП #ДПС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »