Близо 70% от фирмите у нас са семейни

Близо 70% от фирмите у нас са семейни
Според консултанта по мениджмънт Анджей Шафернакер, между 60 и 70 на сто от фирмите у нас са семейни. Снимка: www.razgradonline.com
A A+ A++ A

Според консултанта по мениджмънт Анджей Шафернакер, между 60 и 70 на сто от фирмите у нас са семейни. Той посочи, че в Европа около 60% от компаниите са семейни, а на Балканите те са съсредоточени основно в секторите „търговия“ и „услуги“, които не изискват големи капиталови разходи за стартиране на бизнес, каквито има при промишлеността например, предаде investor.bg.

По думите на експерта, финансирането на семейните фирми идва предимно от собствени средства, които обаче се инвестират предпазливо. Обикновено фамилните компании влагат печалбите си обратно в дейността на фирмата.

Това е предпочитан вариант, отколкото да търсят кредити, тъй като се притесняват да губят контрол над процесите“, поясни консултантът. Той изтъкна някои от положителните страни на семейните фирми – консервативното управление, лоялността към служителите, дългосрочната перспектива на развитие, обществената ангажираност, възможността за бърза адаптация при промяна във външната среда и други.

#компании #фирма #кредит #ангажираност #среда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"