От ГЕРБ имат резерви към ACTA

От ГЕРБ имат резерви към ACTA
По думите на Николов за проблемните текстове при ратифицирането на споразумението България ще има резерви и ще се прилага досега действащото законодателство в страната. Снимка: klassa.bg
A A+ A++ A

От парламентарната група на ГЕРБ имат резерви към споразумението ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement или Търговско споразумение против фалшифицирането), заяви зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов.

„Идваме от среща при премиера, там бяха неправителствени организации от IT сектора и представители на интернет доставчиците - постигна се конкретно разбирателство във връзка със споразумението АСТА“, каза Николов в четвъртък, цитиран от БГНЕС.

По думите му за проблемните текстове при ратифицирането на споразумението България ще има резерви и ще се прилага досега действащото законодателство в страната.

„Българското законодателство в частта за интернет категорично няма да се променя и това ще бъде отстоявано в Народното събрание. ПГ на ГЕРБ ще предложи ратификацията да бъде с тези резерви“, подчерта той.

Според Николов това означава, че при ратификацията конкретните текстове, отнасящи се до интернет пространството, които възпламениха недоволството на потребителите, няма да бъдат приети.

На 26 януари представителите на 22 страни – членки на ЕС, сред които и България, подписаха на среща в Токио Търговското споразумение за борба с фалшифицирането (АСТА). Това споразумение обаче не може да влезе в сила без одобрението на Европейския парламент.

Целта на споразумението между ЕС, САЩ, Австралия, Канада, Япония, Мексико, Мароко, Нова Зеландия, Сингапур, Южна Корея и Швейцария е да се укрепи упражняването на правата на интелектуална собственост, включително и в интернет, и да се подпомогне борбата срещу фалшифицирането на стоки като луксозни дрехи и пиратството на музика и филми.

Комисията по международна търговия е отговорна в Европейския парламент да подготви позиция по въпроса. Четири други комисии ще изразят становището си. Едва след като предложението се обсъди и гласува в комисиите, то ще бъде разгледано и окончателно гласувано на планарно заседание.

Новината за това, че България подкрепя противоречивото търговско споразумение, за дни обиколи интернет пространството и предизвика негативната реакция на редица граждани, които организират протестно шествие срещу приемането на ACTA.

#ГЕРБ #Валентин Николов #зам.-председател на ПГ на ГЕРБ #ACTA #Anti-Counterfeiting Trade Agreement #Търговско споразумение против фалшифицирането #премиер #IT #България #ЕС #ратифициране #Токио #Европейския парламент #САЩ #Австралия #Канада #Япония #Мексико #Мароко #Нова Зеландия #Сингапур #Южна Корея #Швейцария #интелектуална собственост

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници