Връщат "русия ангел" Мария в България

Връщат "русия ангел" Мария в България
ДНК-анализ доказа, че детето е на Сашка и Атанас Русеви от гр. Николаево. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Държавната агенция за закрила на детето реши да върне в България малката Мария, намерена в семейство на гръцки роми в гр. Лариса, Гърция, съобщават от агенцията.

ДНК-анализ доказа, че детето е на Сашка и Атанас Русеви от гр. Николаево.

Въпросът за координацията и стъпките, които ще бъдат предприети за връщането на Мария, ще бъде обсъден на заседание на междуинституционалeн екип за работа.

От обявяването на случая „Мария”, ДАЗД е в непрекъснат контакт с МВР и МвнР.

Агенцията следи отблизо случая и има пълна готовност за посрещането му на българска територия, както и за налагане на мерки за закрила и настаняване в сигурна среда, които да гарантират неговото здраве, образование и развитие, посочват от институцията.

Социални работници ще посрещнат Мария в България, а МВР ще осигури безопасния транспорт до място за настаняване - кризисен център, друга услуга от резидентен тип или приемно семейство.

Мария ще остане там до намиране на решение за нейното отглеждане – връщане в биологичното семейство, настаняване при близки и роднини, в приемна грижа или в социална институция.

При наличие на неоспорими данни за въвличане на детето в трафик и експлоатация, по предложение на председателя на ДАЗД, министърът на вътрешните работи ще наложи забрана за напускане на страната за срок до две години, както и за издаване на документи, обезпечаващи задгранични пътувания.

Поне година след това детето ще остане под наблюдение на социални работници, а ДАЗД ще следи състоянието и развитието му.

#Сашка #Атанас #Русеви #Мария #България #роми #Гърция #Лариса

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"