Дефлация подтиска българския бизнес

Дефлация подтиска българския бизнес
Производствена дефлация през септември отчита НСИ. Снимка: wallpoper.com
A A+ A++ A

Производствена дефлация през септември отчита НСИ. Цените на производител на вътрешния пазар падат с 0.2% на месечна база, предаде darikfinance.bg.

Става ясно, че намаление на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 1.6%, и в преработващата промишленост - с 0.2%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ няма изменение.

В преработващата промишленост намаление на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на хранителни продукти - с 1.9%, при производството на химични продукти - с 1.0%, и при производството на превозни средства, без автомобили - с 0.7%.
В сравнение със септември 2012 г. производствените цени намаляват с 3.5%. Цените намаляват в добивната промишленост - с 8.0%, в преработващата промишленост - с 2.8%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4.9%.

От данните ясно се вижда, че дефлацията в България не се дължи на промените в стойността на тока, а на икономическите фундаменти и най-вече на невъзможността компаниите да вдигат цените на продуктите си, което говори за слабо търсене.

#топлоенергия #фундаменти #търсене #средства #НСИ #цени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »