Най-културно пасивната нация сме в ЕС

Най-културно пасивната нация сме в ЕС
Българите са най-културно пасивната нация в ЕС. Снимка: sledi.net
A A+ A++ A

Българите са най-културно пасивната нация в ЕС, показват данните от общоевропейско проучване за активната и пасивна културни дейности на Евробарометър, предаде standartnews.com.

Проведени са анкети с над 26 хил. души във всичките 27 държави и новопостъпилата в ЕС Хърватия. Допитването в България е направено сред 1018 души в периода 26 април - 6 май 2013 г. Стряскащи са данните, че повече от 8 от всеки 10 българи (86%) не са участвали активно в каквато и да е културна дейност през последните 12 месеца.

От останалите 14% само 1% са отговорили, че се занимават с кино или фотография, а също така и с творческо писане и актьорска игра. По 2% са българите, които са посочили, че използват компютър за креативна дейност, свирят на музикален инструмент или се занимават с скулптура, някакъв друг ръчен занаят или рисуват.

През последните 12 месеца преди допитването с никаква художествена дейност не са се занимавали 82% от малтийците, 80% от италианците, 79% от унгарците, 78% от португалците, 74% от румънците и гърците.

#Евробарометър #Хърватия #Унгарци #гърци #италианци #българите #дейност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"