ЕК продължава да ни наблюдава заради икономически дисбаланси

ЕК продължава да ни наблюдава  заради икономически дисбаланси
Бедността и социалното изключване също се увеличиват през тази година, констатират от ЕК. Снимка: www.aldeparty.eu
A A+ A++ A

България остава под наблюдение заради икономически дисбаланси, съобщава Европейската комисия.

През април, Комисията е установила макроикономически дисбаланси в страната ни, свързани с намаляването на задлъжнялостта в корпоративния сектор и продължаващото приспособяване на външните позиции, конкурентноспособността и трудовия пазар.

В последния доклад на ЕК се отбелязва, че няколко индикатори са над установения праг, сред които Международната инвестиционна позиция и безработицата, предава БГНЕС.

"Рисковете от външната позиция са намалени спрямо предишните няколко години. Отрицателната Международна инвестиционна позиция остава висока, докато нетният външен дълг е значително по-нисък предвид потока на преките чуждестранни инвестиции", се казва в доклада.

Освен това, както отрицателната Международна инвестиционна позиция, така и нетният външен дълг са с тенденция към намаляване, стимулирани от приспособяването на текущата сметка към баланс и трайният положителен принос на движение на капитали.

Корекцията на текущата сметка е нециклична като цяло и има сравнително слабо въздействие върху икономическата активност.

Индикаторите, свързани с цените и конкурентноспособността, продължават да се подобряват и в бъдеще се очаква са подкрепят увеличаването на износа.

Намаляването на задлъжнялостта в частния сектор намалява, показва още изследването на ЕК.

От комисията отбелязват, че нефинансовият корпоративен дълг в България е относително висок в сравнение с подобни на нея страни, въпреки че голяма част от него е резултат от трансгранични междуфирмени заеми.

Трудовият пазар остава слаб, а безработицата, включително младежката и дълготрайната, продължават да се увеличават, макар че са намаляли през 2013 г.

Бедността и социалното изключване също се увеличиват през тази година, констатират от ЕК.

#Европейска комисия #България #мониторинг #икономика #безработица #бедност #социално изключване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »