77% от европейците приемат науката и технологиите за полезни за обществото

77% от европейците приемат науката и технологиите за полезни за обществото
Повече от три четвърти (77%) от европейците смятат, че науката и технологиите оказват положително въздействие върху обществото. Снимка: www.silnabulgaria.com
A A+ A++ A

Повече от три четвърти (77%) от европейците смятат, че науката и технологиите оказват положително въздействие върху обществото, показва проучване на "Евробарометър", съобщиха от ЕК, предаде БГНЕС.

В същото време участниците в проучването изразяват загриженост за рисковете, свързани с новите технологии, например за човешкото здраве и околната среда. Те искат научните изследвания и иновациите да са съпроводени от необходимото внимание към етичните принципи (76%), равновесието между половете (84%) и обществения диалог (55%).

Подобно на резултатите от предишни проучвания "Евробарометър" повече от половината от всички европейци се интересуват от новостите в областта на науката и технологиите (53%), но по-голямата част от тях не се чувстват достатъчно добре информирани (58%). 66% от анкетираните смятат, че учените в университети, или държавни лаборатории най-добре могат да обяснят въздействието на научното и технологичното развитие върху обществото.

Също така според най-много хора (82%) тази група се опитва да се държи отговорно спрямо обществото.

#европейци #проучване #информирани #университети #общество #Евробарометър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"