Би Би Си за протестите в България

Би Би Си за протестите в България
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Автор: BBC; Превод: БГНЕС

Месеци наред разгневени протестиращи в България се събират пред парламента в София, като обвиняват правителството в корупция и искат оставката му, пише Ема Джейн Кърби от Би Би Си в материал за протестите в страната.

Протестите започнаха, след като новото българско правителство опита да назначи скандалния медиен магнат Делян Пеевски за шеф на Държавната агенция за национална сигурност през юни. Номинацията му беше бързо оттеглена, но протестиращите не се отказват от кръстоносния си поход за изчистване на българската политика.

Пред заключените с вериги врати на Софийския университет група разгневени възрастни граждани се нахвърлят върху младеж. Възрастна жена със зелена шапка го удря със зелена пазарска чанта и крещи толкова гневно, че пръски от слюнката й летят към лицето му. Предполагам, че тя и другите пенсионери са се уморили от петмесечните протести в града, но съм удивена, когато разбирам, че те крещят на младежа, защото иска окупацията на университета му да спре и лекциите да бъдат възобновени.

"Знаеш ли на колко протести съм била, за да помогна на твоето поколение. Бори се и не бъди такъв проклет страхливец", вика жената. Възрастен мъж хваща грубо студента за рамото. "Искаш да се върнеш на пътя за Москва ли? Или искаш да помогнеш да изведем България на пътя към напредъка?", крещи той.

Последното правителство беше свалено след протести заради най-различни причини – от повишаването на сметките за ток до ниските пенсии, но този път хората протестират срещу корупцията в политическия елит, сенчестите връзки между правителството и бизнеса и заграбващи властта олигарси.

От края на октомври студентите се включиха в борбата със седящ протест в университета. Около 500 от тях живеят в учебните зали и искат правителството да подаде оставка. Те призовават за Морална революция. В университета е тъмно и студено и се носи зловоние, но Лета, Александър и Димитър разбутват купчините спални чували и недоядена храна на пода и на скамейките и ме канят да седна. Александър е с подуто и срязано око, след като паднал при борба с полицията, но ентусиазмът му за протести не е намалял.

"В България има корупция на всички нива. И ние, младите хора, трябва да продължим борбата за тези, които сега са твърде стари, за да протестират. Защото те протестираха за нас. Трябва да им дадем надежда, че нещата могат да се променят", казва Александър. "

Над три четвърти от българите подкрепят протестите. Със своите барабани и високоговорители те отправят същото, макар и по-гръмко послание като отправяното от Брюксел към политическия елит в последните седем години. "Да", съгласява се министърката на правосъдието Зинаида Златанова, докато отпива сутрешна плодова напитка в офиса си.

"Проблемът не е нов и ние сме подложени на специален мониторинг от ЕС в последните седем години", казва тя. Министърката признава, че протестите са тревожни и че не е осъществен достатъчен напредък в постигането на по-голяма прозрачност. Тя обаче отбелязва, че протестите са насочени не само срещу управляващата коалиция, ръководена от социалистите, а към политическия елит като цяло. "А промяната на правителство с улични протести не е част от демокрацията", категорична е Златанова.

Въпреки обещанията за съживяване на икономиката и за създаване на повече работни места, изглежда съмнително управляващата коалиция да изпълни четиригодишния си мандат и анализатори прогнозират предсрочни избори идната пролет. Но с еднаквото презрение на избирателите към всички политически партии кой ли ще успее да управлява България?, пита се Би Би Си.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"