Забраниха засаждането на лозя със закон

Забраниха засаждането на лозя със закон
Според Законопроекта за виното и спиртните напитки засаждането на нови лозя е забранено, нарушителите ще бъдат санкционирани, а лозята – изкоренявани. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Според Законопроекта за виното и спиртните напитки засаждането на нови лозя е забранено, нарушителите ще бъдат санкционирани, а лозята – изкоренявани.

Депутатите приеха на първо четене Законопроекта за виното и спиртните напитки, внесен от Министерския съвет, предаде агенция „Фокус“.

Гласуваха 102 народни представители, от които „за“ бяха 75 депутати, трима гласуваха „против“, а 24 – „въздържали се“.

Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното Красимир Коев обясни, че в закона продължава забраната за ново засаждане на лозя, а при нарушаване те следва да бъдат изкоренявани. Предвиждат се имуществени санкции в размер най-малко на 12 000 евро на декар.

„Въвеждат се нови категории лозарско-винарски продукти и редица облекчения за производителите. Засилват се мерките срещу производството на фалшиви и опасни за здравето продукти, както и контролните функции на Изпълнителна агенция по лозата и виното. Агенцията ще извършва изцяло регистрацията на винопроизводителите“, поясни Коев.

Предвидените санкции са съобразени с възможностите на производителите. Целите са повишаване на конкурентоспособността на винопроизводителите, възстановяване на старите и създаване на нови пазари на българските вина.

„Сега ще работим с един закон, с един правилник“, допълни Красимир Коев.
По-рано депутатът от ПГ на „Коалиция за България“ Пенко Атанасов заяви: „Няма да настъпи революция с приемането на този законопроект. 90% от текстовете съществуват в сега действащия закон“.

#лозя #спиртни напитки #Красимир Коев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"