Без отработване в събота, планират депутати

Без отработване в събота, планират депутати
БСП планират съботниците да отпаднат.
A A+ A++ A

Депутати умуват как законово да се забрани отработването на празничните дни в събота. "До седмица ще излезем с предложения, които да обсъдим с работодатели и синдикати", заяви за "Стандарт" Петър Кънев от БСП. Идеята му е допълнителните дни, които правителството гласува за почивни, да се приспадат от платения годишен отпуск.

"Събота и неделя са за почивка, отработването е смърт за бизнеса", смята Кънев. Причината е, че масово в дните за сливане на празниците се работи само до обяд, а това товари фирмите с повече разходи.

В същото време много дни от платения годишен отпуск изгарят. Причината е, че от 2011 г. бе въведено ограничение за прехвърляне на неизползваната ваканция за следващата година.

В момента Кодексът на труда позволява по лични или производствени причини работещите да прехвърлят само 10 дни от стария си отпуск.

БСП обмисля още да премахне за фирмите с до 10 души персонал изискването да правят график на отпуските. Сега всяка фирма трябва да го изготвя до 31 декември на предходната година.

#БСП #събота #Петър Кънев #отпуска

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"