Половината лекари работят в шестте най-големи български града

Половината лекари работят в шестте най-големи български града
Най-малко са медиците в Силистра - 314, Разград - 316, и Смолян – 335, а в някои градове няма нито един лекар от определена специалност. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Половината от лекарите работят в шестте най-големи града в България, като от 28 643 практикуващи през 2012 г., в столицата са съсредоточени 5833 доктори, показват данни на Националния статистически институт.

В Пловдив работят 3126 лекари, във Варна - 2139, в Стара Загора - 1398, в Плевен – 1326, а в Бургас – 1179.

Най-малко са медиците в Силистра - 314, Разград - 316, и Смолян – 335, а в някои градове няма нито един лекар от определена специалност, като във Видин например, където липсват уролози, съобщава в. „Преса“.

Министерството на здравеопазването се надява, че с приемането на Националната здравна карта, която трябва да е готова в края на март, неравномерното разпределение на медици в различните райони ще бъде преодоляно.

Това ще стане, след като на здравната каса бъде разрешено да избира с кои болници да работи. По този начин, ако някой иска да отвори поредната частна клиника по кардиология в София, НЗОК ще може да откаже да сключи договор с нея.

Ако обаче лечебното заведение е в област, където такива кадри липсват, то ще може да ползва обществен ресурс.

Проблем има и с липсата на интерес към определени специалности.

От години най-много студенти искат да стават хирурзи, гинеколози и дерматолози и почти никой не специализира патоанатомия, анестезиология и реанимация и спешна медицина.

В момента патолозите у нас са едва 80, като половината от тях са в пенсионна възраст, предава БГНЕС.

#лекари #Министерство на здравеопазването #Национална здравноосигурителна каса #Национална здравна карта

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »