Синодът: Изборите за неврокопски митрополит няма да се отлагат

Синодът: Изборите за неврокопски митрополит няма да се отлагат
Няма никакво основание изборите в Неврокопската епархия да бъдат отлагани, категорични са от Св. Синод. Снимка: www.focus-news.net
A A+ A++ A

“Няма никакво основание изборите в Неврокопската епархия да бъдат отлагани. Избори в Гоце Делчев на 12 януари ще има”, е и желанието на църковната и широката общественост в овдовялата епархия, съобщиха от Светия Синод.

От Синода излязоха с категоричната си позицията, след като трима свещенослужители от Неврокопска епархия дадоха пресконференция и настояха да бъде свикано извънредно заседание на Светия Синод и той да анулира проведените през пролетта на 2013 г. избори за епархийски избиратели в Неврокопска епархия и да насрочи нова дата за провеждането на изборите за нов Неврокопски митрополит.

След консултация с юристите на Св. Синод от там са категорични, че Уставът на БПЦ-БП не предвижда възможност за отлагане на избор за митрополит, когато процедурата е открита и е насрочена дата за това, както и че преразглеждането на редовността на епархийските избиратели от страна на Светия Синод би било грубо, безпрецедентно нарушение на Устава.

#синод #епархия #митрополит #избори #Устав #юристи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"