Ирак срещу ООН за смъртните наказания

Ирак срещу ООН за смъртните наказания
„Уважаваме решенията на ООН, както и човешките права, но не смятаме, че правата на някой, който убива хора, трябва да бъдат уважавани“, заяви министър-председателят на Ирак Нури Ал-Малики (вдясно). Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът на Ирак Нури Ал-Малики осъди публично призива на генералния секретар на ООН Бан Ки-муун за прекратяване на екзекуциите в страната.

Ал-Малики направи изявлението, докато стоеше до Ки-муун на съвместна пресконференция.

„Призовах министър-председателят и правителството на Ирак да наложат мораториум върху смъртното наказание“, посочи Ки-муун.

„Уважаваме решенията на ООН, както и човешките права, но не смятаме, че правата на някой, който убива хора, трябва да бъдат уважавани“, отговори министър-председателят на Ирак, но добави, че екзекуциите са забранени според конституцията и исляма.

Въпреки множеството призиви за мораториум върху смъртните наказания, само през 2013 г. в Ирак са били екзекутирани 169 души.

Това е най-големият брой екзекуции от 2003 г. след американската инвазия, с което страната се нарежда на трето място след Китай и Иран.

Ирак често е критикуван от дипломати, анализатори и правозащитни организации заради проблемите в съдебната система и недоказаната вина в много случаи на осъдените на смърт.

#ООН #Ирак #Нури ал-Малики #Бан Ки-муун #смъртно наказание #екзекуции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"