Пълна забрана за пушене от 1 юни

Пълна забрана за пушене от 1 юни
Без спорове и дебати депутатите от всички партии се обединиха около безспорните ползи в защита на здравето на хората. Снимка: Уикипедия
A A+ A++ A

Промяната в Закона за здравето за пълна забрана за тютюнопушене на обществени места от 1 юни беше приета от парламентарната комисия по здравеопазване.

Може да отпадне обаче от закона предвиденото изискване да не се продават енергийни напитки на деца.

Без спорове и дебати депутатите от всички партии се обединиха около безспорните ползи в защита на здравето на хората и средствата, които държавата ще пести от лечение и болнични, предаде БНТ.

Представители на опозицията все пак коментираха, че обещанието пълната забрана да се въведе доста по-късно е било подвеждащо за собствениците на заведения.

Управляващите обаче смятат, че двугодишният срок, който беше даден, след като пълната забрана беше отменена дни преди да влезе в сила през лятото на 2010 г., е бил достатъчен.

„Съгласете се, че не е било коректно от страна на правителството да поеме ангажимент пред тези хора, че инвестициите (за салони за пушачи - бел.ред.) ще им вършат работа, и след това да не си удържи на думата“, заяви Мая Манолова от БСП.

„Тези хора са направили инвестиции и в момент на криза ние оставяме 5-6 хиляди души без прехрана“, изтъкна пък проф. Станислав Станилов от „Атака“.

„Дали това е най-важният проблем на здравеопазването в момента? Дали най-накрая ще доживеем онзи акциз от цигари и алкохолни напитки да отива за здравеопазване?“, запита депутатът от ДПС д-р Нигяр Сахлим.

Здравният минстър Стефан Константинов обаче контрира, че официално няма документ за поет ангажимент с колко да бъде отложена забраната.

„Никакви работни места няма да се съкратят. Ще ви отговоря с това, което съм видял в чужбина. Първите месеци има известно намаление на посещаващите, след това идва възвръщане на посещаемостта и накрая дори леко се увеличава. Неслучайно избрахме 1 юни – не само че е Ден на детето, а и тогава преходът ще е най-лек“, добави той.

В същото време, съвсем очаквано, собственици на заведения негодуват срещу изненадващата промяна в Закона за здравето.

„Никой не дискутира нищо. Това за нас идва като поредния удар под кръста. Много държави вече са освободили този режим, намалили са го. Защо никой не споменава това нещо? Те са се поучили от грешките си, защо ние да повтаряме чужди грешки?“, заяви ресторантьорът Трифон Гяцов.

Според него и колегите му в условията на криза загубите ще са пагубни, а и ще се създадат условия за нови корупционни практики, като инспекторите ще проверяват заведенията избирателно.

В държави, в които вече са приложили тази забрана, е съкратен около 15-20% от персонала, а над 30% от приходите са паднали, твърдят от бранша.

В същото време лекарски организации подкрепиха крайната мярка, а неотдавна дори туроператори заявиха, че страната ни ще спечели от нея, съобщи dir.bg. Според последното проучване обаче 56% от българите са против.

В четвъртък европейският комисар за здравеопазване и защита на потребителите Джон Дали пристига в България, за да подкрепи готвените промени за ограничаване на тютюнопушенето.

Възможно е от Закона за здравето да отпадне друга предвидена забрана – за продажбата и рекламата на енергийни напитки на деца до 18 години, съобщи „Дневник“.

Оказа се, че България е единствената държава в ЕС, която иска да наложи такова ограничение, в останалите страни има само изискване за ясно описание на състава и ефекта на напитката върху етикета.

Председателят на здравната комисия Десислава Атанасова от ГЕРБ изрази опасения, че подобно решение може да вкара България в наказателна процедура, тъй като е прецедент.

Стефан Константинов пък заяви, че ако между първо и второ четене в парламента въпросните текстове на закона бъдат критикувани по-сериозно, министерството може да „преразгледа“ предложенията си.

#Закона за здравето #пушене #забрана #енергийни напитки #тютюнопушене #Мая Манолова #БСП #Атака #Станислав Станилов #ДПС #Стефан Константинов #здравен министър #Джон Дали #България #ЕС #ГЕРБ #Десислава Атанасова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници