На вино има право дори робът

На вино има право дори робът
Римска фреска с пиячи на вино.
A A+ A++ A

Виното е старо, почти колкото историята на човека. Още преди да изобретят някои от най-важните за бита сечива, на древните им хрумва да култивират лозата и да произвеждат алкохол. Твърди се, че виното е било познато и на египетските фараони, но официално виненото летоброене започва едва със заселването на средиземноморските земи от финикийците около 1100 г. пр. н. е.

Около 400 години след това гърците започват да произвеждат вино, а пиенето му превръщат в истински ритуал, дал на света едни от най-великите философски творби. Пирът, или както са го наричали „симпозиум“, бил социалният живот на древните гърци. Докато пиели разредено с вода вино, излегнати на удобни кушетки, те обсъждали най-важните теми в полиса, говорели за философия, пеели и танцували. Виното трябвало да бъде разредено с вода, ако някой го пиел чисто, бил смятан за варварин и необразован човек.

За римляните виното било свещено, най-великите философи и историци написали трактати за него. Древните римляни поставяли гроздето в глинени делви, които заравяли до гърлото в земята, за да ферментира. По онова време само в Галия и Германия съхранявали безценната течност в дъбови бъчви. Съществуват писменни текстове, че римляните предпочитали сладкото вино, затова го подслаждали с мед, ако е кисело. Сладкото вино било за богатите, а киселото за робите. Показателно е, че дори робите, които нямали никакви права, имали право да получат вино.

През Средновековието заради налагането на християнския морал голяма част от лозята били унищожени. Единствено Църквата е имала достатъчно власт да отглжда лозя и да прави вино. Монасите са били най-големите производители, а и най-големите дегустатори. Много от собствениците на лозя и заминаващи на поход рицари-кръстоносци завещали земите си на църквата. Божиите служители намерили оправдание за пиенето на вино в тайнството Евхаристия. Според традицията то е установено от самия Иисус Христос по време на Тайната вечеря (Мат. 26:26-28), (Лук. 22:19), когато той дава на учениците си хляб и вино, като казва, че това са Неговото тяло и Неговата кръв.

През 1224 г. кралят на Франция организира първата международна винена дегустация, която събира около 70 участници. Жури били свещеници.

За възход на лозарството в България се смята времето на Първото българско царство. Според професор Божидар Димитров историята, че хан Крум издал закон за изкореняване на лозята в началото на IX в., не е достоверна. „Напротив, има сведения, че когато император Никифор нахлува в България, една от причините за деморализацията на войската му са бъчвите с вино, които открива във всяко село“, твърди проф. Димитров.

Археолози твърдят, че освен вино у нас масово се е консумирала медовина. Предполага се, че българите са произвеждали и ракия. Основания за такова предположение дава намереният във Велико Търново фрагмент на съд от XIV в., върху който има надпис: „Аз пих на празника ракиня“.

Най-красивите думи, написани за виното:

- Виното отдавна ме опива

като любовта на този свят,

затова на мене ми отива

още сто години да съм млад    (Евтим Евтимов, „Вино и любов“)

- „Трезвият речник е безсилен да опише съвършенството на виното.“   (Съмърсет Моъм)

„Виното е вечното доказателство, че Бог ни обича и иска да ни вижда щастливи.“  (Бенджамин Франклин)

- За виното съм туй, което върбата е за ручей чист —

и дълго пие моя корен от скъпия поток златист.

Тъй бог е наредил. Навярно той нещо имал е предвид,

и спрял да пия — ще узнае какъв съм глупав атеист.     (Омар Хайям)

- „Бъчва вино може да направи повече чудеса, отколкото църква, пълна със светии.“

(Италианска поговорка)

„Бирата е направена от човека. Виното е създадено от Бог.“   (Мартин Лутер)

- Попитали Гьоте кои три неща би взел със себе си на самотен остров. „Книга с поезия, красива жена и достатъчно бутилки от най-добрите вина на света“, отговорил той. На въпроса кое от тях би оставил, ако може да вземе само две неща, Гьоте отговорил: „Поезията!“. Леко изненадан, човекът запитал: „Хер Гьоте, а ако ви е разрешено да вземете само едно нещо със себе си?“. След кратък размисъл Гьоте отговорил: „Зависи от реколтата...“

- „Бутилка вино съдържа повече философия, отколкото всички книги на света.“

(Луи Пастьор)

- „Бог е създал водата, а човекът е създал виното.“

(Виктор Юго)

- In vino veritas — „Истината е във виното.“   (Латинска мъдрост)

- „Виното е най–цивилизованото нещо на света.“  (Ърнест Хемингуей)

- „Виното е слънчева светлина, заключена във вода.“ (Галилей)

- „Ако виното изчезне от човешките творения, в здравето и в съзнанието ще възникне пустота, далеч по-страшна, отколкото всички изстъпления, които му се вменяват във вина.“  (Бодлер)

#вино #гърци #римляни #Средновековие #Божидар Димитров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »