Мароканецът, който „атакува“ Капитолия, живял с българка

Мароканецът, който „атакува“ Капитолия, живял с българка
Мароканецът Амин ел Халифи, който беше арестуван преди дни заради опит за атентат срещу Конгреса на САЩ, е живял известно време с българка. Снимка: euobserver.com
A A+ A++ A

Мароканецът Амин ел Халифи, който беше арестуван преди дни заради опит за атентат срещу Конгреса на САЩ, е живял известно време с българка.

Хазяинът на мароканеца - Франк Динда, дал едностаен апартамент под наем на Халифи и спътницата му – българка, в Арлингтън през 2010 г., предаде БГНЕС, позовавайки се на световни медии.

По думите на Динда, Халифи и българката създавали впечатление, че са женени, но само тя работела и плащала наема.

Динда заявил пред полицията, че в крайна сметка изгонил мароканеца от жилището заради неплатен наем. Договорът за наем бил на името на българката, но в един момент тя се изнесла.

На нейно място заживели двама-трима мъже, приличащи на Ел Халифи, но чековете за наем спрели да пристигат и Динда обвинил мароканеца, че се е самонастанил.

Наемателят заявил, че има право да живее в апартамента, и заплашил да го нападне. Динда се обадил в полицията, но полицаите го посъветвали да третира Ел Халифи като законен наемател. Той се изнесъл същото лято.

„Мисля, че той щеше да ме нарани, и имам голям късмет, че съм жив“, заявил Динда според съдебните документи на обвинението.

Халифи периодично получавал тежки кашони с надпис „Книги“ от Балтимор и рекламирал апартамента за нещо като бизнес с пощенски пратки, макар че Динда никога не бил виждал никакви пратки там.

Разследването, довело до ареста на Ел Халифи, започнало през януари м.г., след като ФБР получило конфиденциална информация.

Информаторът разказал са среща в апартамента в Арлингтън, на която един от присъстващите показал автомат АК-47, два пистолета и муниции и призовал останалите от групата да се подготвят за „война срещу мюсюлманите“. Според информатора Ел Халифи изразил съгласие.

ФБР не смята, че той е организирал заговор с други лица, и съдебните документи не споменават нищо за срещата в Арлингтън и за другите участници.
Полицията разследва други хора, с които Ел Халифи е общувал, но не защото смята, че те са замесени в терористичен заговор.

Към декември операцията на ФБР и планове на Ел Халифи започнали да се оформят. През този месец той заминал за Балтимор с мъж на име Хусин, за да се срещне с предполагаемия агент на „Ал Кайда“ на име Юсуф.

И двамата били агенти под прикритие. Ел Халифи казал на „Юсуф“, че планира да взриви сграда с военни офиси близо до Вашингтон.

През декември той планирал атака срещу синагога и американски генерали, а след още няколко дни имал нов план - да взриви ресторант във Вашингтон по обед, след като келнер му казал, че това е най-натовареното време.

На 8 януари, докато подготвял атаката срещу ресторант и военен обект, купил две жилетки и мобилен телефон и искал да купи още телефони, гвоздеи и лепило за бомбата, и заявил, че ще бъде щастлив, ако убие 30 души, съобщават властите.

Седмица по-късно променил мнението си и заявил, че иска да се самовзриви в Капитолия на 17 февруари като мъченик.

Същия ден дори направил нещо като тест - взривил с мобилен телефон пробна бомба в кариера в Западна Вирджиния, но останал недоволен и поискал по-голяма, съобщиха от ФБР.

Според съдебните документи последните две седмици били посветени на атаката срещу Капитолия. Ел Халифи избрал мястото, където да го оставят с колата, и поръчал повече експлозиви, а жилетката да може да бъде взривена дистанционно, в случай че той не успее.

Финалното планиране станало в хотелска стая в Александрия на 14 февруари. „Юсуф“ му връчил обезвредения автомат и показал жилетката, в която мароканецът смятал, че има експлозиви.

Ел Халифи се гледал в огледалото с оръжието, сякаш стреля с него. Той обсъждал как да бъде идентифициран във видеоклипа, който „Ал Кайда“ ще публикува след атентата.
В петък се качил в миниван заедно с „Юсуф“ и „Хусин“.

Вътре били автоматът и поръчаната жилетка. Миниванът паркирал в паркинга близо до Капитолия. Ел Калифи излязъл от колата сам и преди да напусне гаража, бил арестуван.

#мароканец #Капитолия #Атака #българка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"