Задава се нова криза – за учители

Задава се нова криза – за учители
Всеки трети преподавател е над 55-годишна възраст, сочат анализите на просветното министерство. Снимка: myvelikoturnovo.com
A A+ A++ A

Задава се нова криза, този път за учители. Младите кадри не влизат в училищата. Наблюдава се тенденция на застаряване на педагозите – всеки трети преподавател е над 55-годишна възраст, сочат анализите на просветното министерство.

Любопитен е фактът, че недостигът не е поради липса на дипломирани кадри. Към момента в педагогическите факултети в страната са записани 20 060 студенти. Къде се стопяват те и защо само за 6 години близо 10 000 преподаватели са напуснали образователната система?

Много от завършилите педагогика нямат желание да са учители и да работят по специалността си, а се пренасочват в други сфери или в частния сектор. Къде е проблемът и защо учителската професия е толкова непривлекателна за младите?

Анализи на образователното министерство отчитат трайно застаряване, феминизация на педагогическите кадри, липса на подходящи условия и мотивация на учителите, морално остаряла нормативна уредба, нездравословна работна среда и др.

Една от основните причини за нежеланието на младите хора да стават учители е заплащането. В момента средното учителско възнаграждение за страната е около 720 лв. Младите педагози получават около 500 лв.

Симона Методиева е IV курс, специалност „Българска филология“. Много скоро й предстои педагогическа практика, но без колебание признава, че не иска да става учител и да работи в сферата на образованието.

„Не желая да ставам учител - заради това, че професията не е добре заплатена за сметка на труда, ученето и нервите, които се трупат с времето“, категорична е тя.

Симона е доволна от обучението, което получава по специалността, но не смята, че в сферата може да получи нужното развитие.

В днешно време учителят няма никакъв авторитет. Работата му е една от най-тежките, изпълнена с много нерви,  усилия и отговорност. Често е непризнавана и пренебрегвана. Родителите са все по-взискателни към учителите за възпитанието на децата им, забравяйки, че освен училището огромна роля за възпитанието на детето има семейството. Тези и много други фактори правят професията непривлекателна.

Несъмнено учителите се нуждаят от повишаване на възнагражденията, защото трудът им спада към професиите с най-висок процент на изхабяване. Сферата се нуждае от спешни мерки за справяне с отлива на кадри, защото много скоро България ще се изправи пред безпрецедентна криза за учители.

В проект за Национална стратегия за развитие на педагогическите кадри за периода 2014 – 2020 година МОН си поставя за цел до 2020 г. България да има изградена единна и ефективна система за образование, обучение, продължаваща квалификация и условия за професионално развитие на педагогическите кадри. Чрез държавно регулиране на учителската професия да се постигне по-голяма ефективност и да се утвърдят отговорността и авторитетът на учителя в обществото.

#криза #учители #заплащане #Труд #млади #кадри

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »