Въвеждат таван на таксите за частни съдебни изпълнители

Въвеждат таван на таксите за частни съдебни изпълнители
Таван за таксите на бирниците ще въведе парламентът. Снимка: www.novini.bg
A A+ A++ A

Таван за таксите на бирниците ще въведе парламентът. Поправките в Закона за частните съдебни изпълнители ще бъдат внесени до дни в Народното събрание, предаде standartnews.com. Автор на промените е червеният депутат Страхил Ангелов.

Той предлага в закона да бъде записан нов член, който гласи, че „сборът на всички такси по изпълнението не може да надхвърля една втора от вземането“. Промени ще има и при пропорционалните такси, които частните съдебни изпълнители слагат. Такива са тези за опис на вещи и ценни книжа.

Те ще може да се начисляват както на длъжника, така и на банката. Според закона сборът от всички тези пропорционални такси в едно изпълнително производство няма да може да надвишава една десета от задължението. За извършване на опис на имущество в срока за доброволно изпълнение такса да не се събира, предвиждат новите правила в закона. Сега обикновените такси по изпълнението се събират само за действия, изрично посочени в тарифата, и не зависят от материалния интерес.

Според новите текстове и т. нар. обикновени такси по изпълнението ще зависят от материалния интерес. „Така всички тарифи ще са строго регламентирани и няма да има своеволия“, коментира Страхил Ангелов.

#частни съдебни изпълнители #Страхил Ангелов #закон #такси #действия #тарифа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"