ЕС плаши Русия с оръжейно ембарго заради Украйна

ЕС плаши Русия с оръжейно ембарго заради Украйна
Украинските гранични служби съобщават, че Русия продължава да разполага военни части на Кримския полуостров. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Русия трябва да промени курса за Украйна и да върне войските си в базите им на Кримския полуостров или рискува наказателни мерки от Европейския съюз, включително оръжейно ембарго, съобщава ЕС в проектодекларация.

Външните министри на Евросъюза трябва да обмислят мерки в случай на нови възможни негативни действия от Русия, се казва в документа.

“При отсъствието на договорено решение ЕС ще обмисли/започне подготовка за бъдещи насочени мерки, включително оръжейно ембарго”, се отбелязва в част от проектодекларацията в скоби, което предполага, че текстовете могат да бъдат променени и дори премахнати

През 2011 г. Русия и Франция подписаха договор на стойност повече от един милиард евро, предвиждащ Москва да закупи два бойни кораба Мистрал.

Холандският външен министър Франс Тимерманс обяви, че “санкциите не са на дневен ред днес, но ще станат неизбежни”, ако Русия не промени позицията си.

Сред останалите мерки, посочени в документа, са замразяване на преговорите с Русия по либерализирането на визите и по подобряване на отношенията ЕС-Русия, предава БГНЕС.

#Европейски съюз #Русия #оръжейно ембарго #Украйна хаос #Крим

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници