Сорос: ЕС може да се разпадне заради икономически дисбаланси

Сорос: ЕС може да се разпадне заради икономически дисбаланси
Според Джордж Сорос Евросъюзът е изправен пред продължителна стагнация, която усилва дисбаланса и ЕС може и да не устои на кризата. Снимка: huffingtonpost.com
A A+ A++ A

„В Европейския съюз се създават и усилват толкова големи финансово-икономически дисбаланси, че Съюзът може и да не устои на рисковете и това да доведе до пълното му разпадане“, заяви Джордж Сорос на представянето на книгата си „Трагедията Европейски съюз“.

„Главният проблем на еврозоната и ЕС се състои в пропастта между страните кредитори и страните длъжници, която продължава да се разширява“, казва един от най-богатите хора на света.

Според него Евросъюзът е изправен пред продължителна стагнация, която усилва дисбаланса и ЕС може и да не устои на кризата.

Сорос смята, че Германия трябва да напусне еврозоната, за да се излезе от ситуацията.

„В момента Германия прави и немислимото, за да спаси еврото. Проблемът в еврозоната е, че сега Германия изпълнява само минимално необходимите мерки за поддържане на еврото. Междувременно разликата в основните показатели като излишък и дефицит по текущите сметки на страните в еврозоната продължава да расте", коментира той.

Финансовата криза в Европейския съюз се е превърнала в политическа, което се изразява в две неща – трудностите с еврото и проблема в отношенията между Великобритания и ЕС, посочва Джордж Сорос.

#Европейски съюз #Джордж Сорос #криза #Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »