Неглижират ли се психичноболните у нас?

Неглижират ли се психичноболните у нас?
По данни на експертите до 40 на сто от българите имат или са имали психичен проблем.
A A+ A++ A

В България липсва единен регистър на психичноболните, както и системни грижи след излизането им от лечебните заведения. Често проблемите им са неглижирани. Обществото и държавата ни рядко обръщат внимание на тези хора, сякаш когато не говорим за тях, те не съществуват.

По данни на експертите до 40 на сто от българите имат или са имали психичен проблем, а всеки пети е с тежка диагноза. И още смущаващи данни - около 30% от настанените в психиатрични заведения пациенти са там заради заплаха за околните.

Това може да са наши близки, приятели, съседи, за които дори не подозираме, че имат психично заболяване. Животът ни може да бъде застрашен във всеки момент. Кога разбираме за проблема? Понякога твърде късно, когато се стигне до фатални последствия.

Никой не може да бъде задължен да се лекува, ако сам не пожелае, друг е въпросът, дали психичноболният осъзнава, че е болен, и би потърсил специализирана помощ.

Ето няколко съвсем пресни случая от последните дни, които показват сериозността на психичното заболяване:

Трагедията в Лясковец

Психичноболен мъж се барикадира в дома си и откри огън срещу спецполицаи, изпълняващи операция по залавянето и обезвреждането му. Мъжът уби един спецполицай и рани други трима. Още през 2012 година на стрелеца от Лясковец Петко Петков е направена експертиза и е установено, че има психично заболяване, но не са взети мерки.

Психичноболен младеж заплашва с брадва жителите на блок

Обитателите на блок в столичен квартал излизат и се прибират в страх от психичноболния Любо, който заплашва и обикаля входа, въоръжен с брадва. Съседите настояват младежът да бъде настанен в специализирано заведение. На няколко пъти е заплашвал с убийство и саморазправа всеки, изправил се пред очите му.

Психичноболен мъж уби майка си

43-годишен психичноболен мъж от Славяново е убил майка си с удари с брадва по главата. Мъжът страда от параноидна шизофрения. Този тежък случай е едно от доказателствата, че първите жертви на шизофрениците са техните роднини и приятели.

Много от семействата се срамуват от това, че техен близък има психичен проблем, и не търсят помощ. Това от своя страна може да доведе до фатални последствия - болестта ескалира и в един момент болните могат да наранят себе си, могат да станат убийци, затова не бива да се срамуваме и да бягаме от проблема.

А какво е бъдещето за психичноболните хора? Според специалистите те не трябва да спират да се лекуват, нужна е непрекъсната грижа, през целия живот.

Всеки гражданин, който смята, че е застрашен от психичноболен близък или съсед, има право според закона да информира кварталния полицай или районния прокурор, след което да се предприемат мерки.

Не трябва да стоим безучастни, когато познаваме такива хора, защото навреме взетите мерки могат да предотвратят фатални последици.



#шизофрения #проблем #регистър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"