ДКЕВР откри процедура за отнемане на лицензите на ЕРП-тата

ДКЕВР откри процедура за отнемане на лицензите на ЕРП-тата
Боев посочи, че ако разрешителните бъдат отнети, ДКЕВР ще трябва да назначи управител в дружествата със задължения. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Държавната комисия за водно и енергийно регулиране е започнала процедура за отнемане на лиценза на трите електроразпределителни предприятия, съобщи председателят на ДКЕВР Боян Боев.

„Целта бе да гарантираме доставките за българските потребители“, заяви Боев на изслушване в парламентарната комисия по енергетика.

Той коментира и спора между държавата и ЕРП-тата.

“Проблемът ескалира още през пролетта на 2013 г. Причината бе, че НЕК се лишава от необходимите финансови средства за осъществяване на дейността си чрез т.нар. прихващане на средства от страна на крайните снабдители към НЕК. Това пречи на компанията да се разплаща с доставчиците на ток”, посочи Боев.

Председателят на ДКЕВР отбеляза, че „ако се стигне до отнемане на лиценза им, те ще имат правната възможност да оспорват“.

Боев каза, че ако разрешителните бъдат отнети, ДКЕВР ще трябва да назначи управител в дружествата със задължения.

“Той ще ги управлява, но няма да се разпорежда с имуществата им”, отбеляза той.

“Общо взета натам върви процеса, който сме започнали до момента. Отнемането евентуално на лицензите няма да прекъсне нормалното подаване и снабдяване с електроенергия”, каза още Боян Боев.

„Трите ЕРП-та започнаха прихващане и удържане на средства от НЕК като насрещни вземания, но този ред е добре уреден в закона за енергетиката и в наредбата за методиката на ДКЕВР”, коментира изпълнителният директор на НЕК Екатерина Истаткова.

“Не може и двете спорещи страни - трите ЕРП-та от една страна и НЕК и ДКЕВР от друга да спазват законодателството и да имаме този проблем”, каза от своя страна председателят на енергийната комисия в НС Рамадан Аталай, предава БГНЕС.

#ДКЕВР #лицензи #отнемане #НЕК #Боян Боев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"