Слаб ръст в еврозоната, но безработицата остава висока

Слаб ръст в еврозоната, но безработицата остава висока
Възстановяването ще бъде подпомогнато и от “все по-голямото вътрешно търсене” и лекия тласък на износа и дейностите в чужбина. Снимка: blogs.ft.com
A A+ A++ A

Икономиката в еврозоната се очаква да отбележи слаб ръст от 0,4% през първата четвърт на 2014 г. в следствие на промишленото производството, но след това се очаква лек спад, съобщават институтите за прогнози Ifo в Германия, Insee във Франция и Istat в Италия.

Негативните тенденции се очакват заради намаляването на търсенето в развиващите се икономики и напрежението в Украйна.

Подобрението ще има слаб ефект върху високата безработица в еврозоната, тъй като покупателната способност на потребителите е ограничена заради мерките за строги икономии в някои страни от еврозоната и последиците от безработицата.

Разходите на потребителите няма да се покачат, а на фона на притесненията, че в еврозоната може да настъпи дефлация, институтите смятат, че инфлацията леко ще се повиши.

“Въпреки напредъка, темпът на възстановяване ще остане недостатъчно бърз, за да се намали значително нивото на безработицата. Тя ще остане рекордно висока в краткосрочен план и ще отбележи умерен спад в бъдеще”, се казва в съвместен доклад на трите института.

Възстановяването ще бъде подпомогнато и от “все по-голямото вътрешно търсене” и лекия тласък на износа и дейностите в чужбина.

Частните инвестиции също ще продължат да се възстановяват от големите съкращения заради финансовата криза.

Перспективата за възстановяване е помрачена от “по-слабото външно търсене в развиващите се икономики, особено в Азия и ескалацията на напрежението в Източна Европа”.

Институтите посочват, че напрежението в Украйна може да доведе до рязък скок на цените на европейския газ и разходите на европейските домакинства и фирми.

#еврозона #икономика #безработица #промишленост

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"